Zdravlje

Zdravlje

Što se više družite s bakom i mamom, to će one dulje živjeti

Znanstvenici sa Sveučilišta u San Franciscu zaključili su da usamljenost igra veliku ulogu u tome s koliko godina osobe preminu.

Istraživanje je pratilo 1600 odraslih osoba koji u prosjeku imaju 71 godinu. Zaključili su da bez obzira na socio-ekonomski status ili zdravlje, oni koji su usamljeni umiru puno ranije. Gotovo 23 posto usamljenih osoba umrlo je u roku od šest godina nakon istraživanja, a samo 14 posto onih koji su imali društvo ili partnera s kojim su se družili svaki dan. 

Tolerantniji su

Cijeli život trebaju nam osobe koje nas poznaju, cijene i donose sreću, a to nikada ne prolazi. Posebno je važno u poznijim godinama. Starije osobe mnogo su tolerantnije na tuđe mane nego mladi ljudi, pa u starijoj dobi točno znaju oko čega se vrijedi boriti, a oko čega ne. 

Bebe spavaju i do 15 sati, a koliko sna treba vama? To ovisi o vašoj dobi

Mjesec dana bez kontakta s nekim

Bake i djedovi i jednog dana roditelji, dulje će živjeti ako se s njima nastavite družiti. Nazovite ih barem nekoliko puta tjedno, jer neka su istraživanja pokazala da više od 70 posto starijih osoba nema kontakt ni sa kim čak i do mjesec dana! 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo