Što učiniti kada osjetite simptome oslabljenog zdjeličnog dna? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što učiniti kada osjetite simptome oslabljenog zdjeličnog dna?

shutterstock

Žene se susreću nakon poroda često s urinarnom inkontinencijom jer mišići zdjeličnog dna izgubie sposobnost koordinacije odgovarajuće kontrakcije u pravo vrijeme.

Jedan od glavnih dijelova oporavka nakon poroda je održavanje zdravog zdjeličnog dna. Zdjelično dno je mišićna opna unutar zdjelice koja pomaže u podupiranju zdjeličnih organa, uključujući mjehur, debelo crijevo i maternicu. Fizioterapeutkinja Margo Kwiatkowski objasnila je što znači slabost mišića zdjeličnog dna, zašto se javlja i kako se liječi.

Shutterstock

Što se događa sa zdjeličnim dnom tijekom trudnoće i nakon poroda?

Tijekom trudnoće, zglobovi i ligamenti olabave kako bi napravili mjesta za dijete, a mišići zdjeličnog dna preuzimaju veći stres kako bi podržali te promjene. Tijekom vaginalnog poroda ili bilo kojeg oblika guranja, mišići zdjeličnog dna se jako rastežu, oko 3,5 puta više od svoje duljine. Carski rez također može utjecati na ove mišiće. To je veliki kirurški zahvat koji može utjecati na mišiće i živce u i oko zdjelice.

Tijekom vaginalnog poroda, mišići zdjeličnog dna produljuju se tri puta. Vrlo je normalno da mišići zdjeličnog dna ostanu donekle istegnuti tijekom prve godine nakon poroda. Neke žene također dožive pucanje mišića zdjeličnog dna, avulzije ili druge ligamentne ozljede, koje mogu dovesti do disfunkcije zdjelice kao što je inkontinencija mokraćnog mjehura i crijeva te prolaps zdjeličnih organa, kaže dr. Margo Kwiatkowski.

Shutterstock

Jedan od glavnih problema s kojima se žene susreću nakon poroda su epizode nenamjernog curenja urina. Kako objašnjava dr. Kwiatowski, stresna urinarna inkontinencija (SUI) javlja se iz različitih razloga, a jedan je taj što su mišići zdjeličnog dna izgubili sposobnost koordinacije odgovarajuće kontrakcije u pravo vrijeme.

Mišići više ne podupiru mjehur i uretru tijekom epizoda povećanog pritiska u abdomenu (kašalj, kihanje, skok, podizanje). Učenjem koordiniranja pravilne kontrakcije zdjeličnog dna u pravo vrijeme za podršku organima, SUI se može znatno smanjiti! No, ne mogu se svi oblici SUI liječiti treningom mišića zdjeličnog dna, zbog čega je važan odlazak stručnjaku za zdravlje zdjelice, osobito ako ste pokušali raditi Kegelove vježbe bez poboljšanja simptoma.

Shutterstock

Što učiniti kada osjetite simptome oslabljenog zdjeličnog dna?

Ako osjetite simptome oslabljenog zdjeličnog dna, obratite se svom liječniku.

Tijekom fizičkog pregleda, palpirati ću različite mišiće kako bih procijenila snagu i izdržljivost mišića zdjeličnog dna i kako bih vidjela mogu li ih opustiti na odgovarajući način. Većina novih mama ima preveliki pritisak u zdjeličnom dnu, moraju naučiti kako se potpuno opustiti i zatim ojačati. Većini ljudi treba nekoliko tjedana da to nauče, no može potrajati i dulje ako se pacijent suočava s bolovima u zdjelici ili se oporavlja od rupture ili epiziotomije. Nakon što pacijent uspije potpuno opustiti mišiće, radimo na njihovom jačanju. Prvi korak je osigurati da pacijent može izvoditi odgovarajuće kontrakcije zdjeličnog dna dok leži na leđima, nakon čega slijedi potpuno opuštanje. Također naglašavamo duboku trbušnu snagu i kombiniramo kontrakcije mišića zdjeličnog dna s vježbama za jačanje gluteusa. Kako pacijent dobiva na snazi, prelazimo s vježbi na podu ili prostirci na sjedeći i stojeći položaj, gdje se zdjelično dno mora stezati protiv gravitacije. Krajnji cilj progresivnih vježbi i treninga zdjeličnog dna je pomoći pacijentima da koordiniraju kontrakcije mišića u točno vrijeme kako bi se izbjeglo curenje i težina, kaže dr. Margo.

Jesu li Kegelove vježbe korisne za sve žene (poslije poroda)?

Baš kao i svi drugi mišići, mišići zdjeličnog dna zahtijevaju redovitu vježbu kako bi ostali zdravi i jaki. Najvažnije što možete učiniti za njih je ojačati ih Kegelovim vježbama. To uključuje stiskanje mišića zdjeličnog dna prema gore i prema unutra nekoliko sekundi kako biste ojačali mišiće zdjeličnog dna – baš kao da stežete bedra i jačate bicepse.

Kegelove vježbe za početnike: kako početi i što očekivati

Međutim, važno je napomenuti da Kegelove vježbe nisu jedino rješenje za probleme sa zdjeličnim dnom. Stoga prije nego što ih krenete izvoditi, konzultirajte se sa stručnjakom.

Shutterstock

Neće svi imati koristi od kontrakcija mišića zdjeličnog dna nakon poroda. Osobe koji dožive rascjep tijekom poroda možda neće imati koristi od programa jačanja prije nego započnu s programom jačanja usmjeren na mobilizaciju i opuštanje ožiljnog tkiva. Osobe koje su imale carski rez možda neće trebati vježbe za zdjelično dno ako nemaju postporođajnu disfunkciju zdjelice. Carski rez često uzrokuje bol tijekom spolnog odnosa, a tim pacijentima mogu više koristiti tehnike opuštanja.

Bez obzira koliko dugo traje oporavak od disfunkcije zdjeličnog dna, Intimina ističe da je važno zapamtiti da se to može riješiti. Rad na poboljšanju zdravlja zdjeličnog dna trebao bi trajati cijeli život!

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo