Zdravlje

Zdravlje

Što uzrokuje bolove u trbuhu nakon jela?

Iako bol ne mora nužno biti razlog za zabrinutost, može biti znak ozbiljnog stanja. Gastroenterolozi otkrivaju neke od najčešćih uzroka kako bi vam pomogli prepoznati što se događa.

Bol u trubuhu nakon obroka može samo značiti da “pogrešno” jedete, no u nekim slučajevima može ukazivati i na ozbiljnije stanje. Zato treba razlikovati moguće uzroke i ne zanemarivati probleme.

Prebrzo jedenje

Prebrzo jedenje može uzrokovati nadutost i želučane tegobe.

Žurba s obrokom može vas natjerati da udišete više zraka i otežati vam probavu. Kako biste to izbjegli, dobro prožvačite hranu i odvojite barem 20 minuta za jelo. To može spriječiti kasnije neugodne trbušne simptome, kaže Natalie Allen, instruktorica biomedicinskih znanosti na Državnom sveučilištu Missouri, za Women’s Health.

Shutterstock

Intolerancija na hranu

U nekim slučajevima bol u želucu može biti posljedica određene hrane koja jednostavno ne odgovara vašem organizmu.

Detektiranje hrane koja vam uzrokuje bol može potrajati. Suradnja s liječnikom ili registriranim dijetetičarom može vam pomoći otkriti koja hrana uzrokuje vašu nelagodu, kaže Thomas VanderHeyden, gastroenterolog na Michiana Gastroenterology.

Nakupljanje plinova

Ponekad su bolovi u trbuhu uzrokovani nakupljanjem plinova iz normalnih, svakodnevnih aktivnosti kao što su jelo i piće.

Plinovi se mogu nakupiti u crijevima kada gutate zrak dok jedete ili kada bakterije u debelom crijevu razgrađuju hranu koja nije u potpunosti probavljena u tankom crijevu. Ako ste skloni stvaranju plinova i nadutosti, pokušajte paziti na preporučene veličine porcija, jedite polako i nemojte žuriti s obrocima, savjetuje Jordan Hill, nutricionist u Top Nutrition Coachingu.

Shutterstock

Medicinski uzroci

Probavne smetnje
Jedan od najčešćih razloga za bolove u želucu nakon jela je dispepsija, odnosno probavne smetnje.

Dispepsija uzrokuje bolove u trbuhu, nadutost i osjećaj sitosti nakon što jedete, kaže dr. med. Scott Gabbard, gastroenterolog na klinici Cleveland.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)
Ovo stanje nastaje kada želučana kiselina iritira sluznicu vašeg jednjaka, stvarajući pritom žgaravicu i bol u želucu.

Veća je vjerojatnost da ćete patiti od GERB-a ako ste skloni prejedanju ili volite začinjenu hranu, budući da to uzrokuje dotok kiseline u vaš jednjak, što može biti prilično bolno, kaže Rudolph Bedford, MD, gastroenterolog u Zdravstvenom centru Providence Saint John.

Ako vas muči refluks kiseline i GERB, ovo morate znati

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS)
Ako vas želudac i dalje boli nakon što jedete i primjećujete stalni zatvor ili proljev, bilo bi dobro da se obratite svom liječniku kako biste se testirali na IBS.

IBS, crijevni poremećaj koji može uzrokovati bolove u želucu, plinove, proljev i zatvor, može se pojaviti na više načina, ali definitivno može uzrokovati bolove u želucu nakon što jedete, kaže dr. Farhadi.

Shutterstock

Celijakija

Celijakija je kronični probavni i imunološki poremećaj koji može utjecati na oboljele na različite načine. Jedan je bol u trbuhu nakon što pojedete gluten, kaže dr. Bedford.

Napomena: želudac vas također može boljeti ako imate blagu intoleranciju na gluten — što znači da vaše tijelo ima poteškoća s probavljanjem glutena — ali to se razlikuje od celijakije. Kod celijakije se tanko crijevo osobe oštećuje kada jede gluten; s intolerancijom na gluten, netko može jednostavno imati fizičku reakciju poput proljeva ili plinova.

Čirevi

Ako se borite s kroničnom boli nakon što jedete i također se suočavate s gubitkom težine, anemijom, povraćanjem, problemima s gutanjem ili krvlju u stolici, to bi mogao biti znak čira, kaže dr. Gabbard.

Gastropareza
Prema dr. VanderHeyden gastropareza, poznata i kao “spori želudac”, rezultira djelomičnom paralizom trbušnih mišića i sprječava pravilnu probavu. Zbog toga hrana dulje ostaje u želucu. Kao rezultat toga, vaš želudac ne može primiti i probaviti više hrane koju pojedete, što onda uzrokuje grčeve u želucu. Također možete osjetiti mučninu ili povraćanje.

Ako se borite s ovim stanjem, pokušajte jesti manje, češće obroke. Također biste trebali izbjegavati hranu bogatu vlaknima kao što su naranče, brokula, cikla i celer te jesti dobro kuhano voće i povrće umjesto sirovog.

Prekomjerni bakterijski rast u tankom crijevu (SIBO)
SIBO se javlja kada postoji abnormalna količina bakterija u vašem tankom crijevu. Kada ima previše “loših” bakterija, one potiskuju “dobre” bakterije koje su potrebne za probavu. To može uzrokovati nadutost, proljev i bolove u trbuhu nakon jela.

Čimbenici rizika za SIBO uključuju poodmaklu dob, prethodnu operaciju abdomena, autoimune poremećaje ili kronični zatvor, kaže dr. VanderHeyden.

Bolest žučnog mjehura

Bolest žučnog mjehura odnosi se na višestruke probleme koji uzrokuju bol u srednjem do gornjem desnom gornjem kvadrantu vašeg trbuha i oko leđa, a posebno je česta među ženama u 40-ima, kaže Jeffrey Jacobs, gastroenterolog iz Illinois Gastroenterology Group.

Budući da je žučni mjehur stimuliran masnoćom, blagi do jaki bolovi u trbuhu mogu se pojaviti nakon što pojedete masni obrok. Upala uzrokovana žučnim kamencem koji blokira kanale u tankom crijevu također može rezultirati jakom boli.

Problemi sa žučnim mjehurom obično se neće riješiti sami od sebe, pa ako imate česte ili ponavljajuće bolove u trbuhu nakon jela i druge zabrinjavajuće simptome, odmah posjetite svog liječnika.

Crohnova bolest
Crohnova bolest, vrsta upalne bolesti crijeva, može zahvatiti bilo koji segment GI trakta od usta do anusa. Upala uzrokovana Crohnovom bolešću može uzrokovati blage do teške simptome, uključujući povraćanje, proljev, umor, bol u trbuhu, grčeve, smanjeni apetit i krv u stolici.

Ne postoji poznat uzrok Crohnove bolesti, ali obično je povezan s vašom prehranom i genetikom, kaže dr. Jacobs.

Shutterstock

Ulcerozni kolitis
Općenito zahvaćajući debelo crijevo, ulcerozni kolitis je još jedna vrsta upalne bolesti crijeva koja može uzrokovati male čireve u cijelom debelom crijevu ili rektumu. Simptomi se obično razvijaju tijekom vremena i uključuju bol u trbuhu ili rektalnu bol, krvavi proljev, rektalno krvarenje, hitnu potrebu za korištenjem kupaonice, umor i gubitak težine. Bolove u želucu pogoršava hrana s visokim sadržajem šećera ili zasićenih masti poput kolača, maslaca, kokosovog ulja i slanine.

Točan uzrok je nepoznat, ali može biti kombinacija genetike, stresa, prehrane i disfunkcije imunološkog sustava.

Pankreatitis
Pankreatitis je upala gušterače i uzrokuje bol u gornjem dijelu trbuha i širi se u leđa. Budući da gušterača proizvodi enzime koji pomažu u probavi, pankreatitis se javlja kada se ti enzimi prerano oslobode i napadnu gušteraču umjesto hrane u želucu.

Bol se može pojaviti iznenada ili može biti kronično stanje povezano sa žučnim kamencima, kamencima u gušterači ili alkoholizmom. Blagi akutni pankreatitis obično nestaje unutar nekoliko dana i može se liječiti lijekovima protiv bolova i odmorom, ali teži slučajevi mogu zahtijevati operaciju. Ako imate iznenadnu pojavu boli, mučnine, povraćanja, vrućice ili jake osjetljivosti u gornjem dijelu trbuha, nazovite svog liječnika što prije.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo