Zdravlje

Zdravlje

Sveobuhvatni vodič dermatologa o najčešćim uzrocima opadanja kose i kako tome doskočiti

Prema klinici Cleveland, više od 50 posto žena doživjet će primjetan gubitak kose u nekom trenutku svog života. Evo nekoliko metoda kako tome doskočiti.

Gubitak kose je komplicirano, višestruko uvjetovano stanje koje zahtijeva vrijeme i strpljenje za dijagnosticiranje i liječenje.

Vrhunski dermatolozi izradili su sveobuhvatni vodič s najčešćim uzrocima opadanja kose, najboljim mogućnostima liječenja, odabirima proizvoda koje podupiru stručnjaci i savjetima kako spriječiti gubitak kose.

Koliko je gubitak kose normalan

Važno je znati da je ispadanje prirodni dio zdravog ciklusa rasta kose, kaže Melissa Piliang, dr. med., certificirana dermatologinja klinike Cleveland. 

Shutterstock

U stvari, gubimo prosječno 100 vlasi dnevno. Ali umjesto da se uhvatite za određeni broj, važnije je obratiti pozornost na svoju tipičnu početnu vrijednost. 

Većina nas može vizualizirati količinu koju vidimo na svojoj četki za kosu ili pod tušem ili koliko smo skinuli s odjeće. Dakle, ako primijetite da se ova količina drastično mijenja ili da nalazite dlake posvuda, cijelo vrijeme, to je pokazatelj da nešto vjerojatno nije u redu, kaže dr. Piliang.

Što uzrokuje gubitak kose?

Popis uzroka je dugačak i kompliciran. Ispod su, prema stručnjacima, četiri najčešća krivca.

Ženski tip gubitka kose
Poznato i kao androgena alopecija, gubitak kose po ženskom uzorku (FPHL) zahvatit će nevjerojatnih 40 posto žena do 50. godine, prema istraživanju. 

Ovo je kronična i spora vrsta gubitka kose kod koje žene počinju primjećivati da im tjeme postaje vidljivije, kaže dr. Piliang.

Postoji više uzroka u igri, uključujući dob i genetiku, ali hormonske promjene su veliki problem. 

Shutterstock

Razine androgenih, muških hormona kao što je testosteron, imaju tendenciju porasta oko menopauze i pretvaraju se u DHT, hormon koji djeluje na folikul dlake, poru iz koje raste dlaka. Ovo mijenja normalan ciklus dlake, skraćuje fazu rasta i prorjeđuju kosu, objašnjava dr. Paradi Mirmirani, dr.med., dermatologica specijalizirana za poremećaje kose.

Iako se FPHL najčešće pojavljuje kako starite, može se dogoditi u bilo kojem trenutku, osobito ako imate genetsku predispoziciju pa je kod nekih žena primjećena i u 20-ima. 

Telogeni efluvij
Dok FPHL karakterizira postupno, sporo stanjivanje kose, telogeni efluvij (TE) definiran je iznenadnim, dramatičnim ispadanjem koje naizgled dolazi niotkuda. 

TE se najčešće javlja nakon posebno stresnog događaja kao što je emocionalni stres (prekid veze, smrt voljene osobe) ili fizički stres (operacija, teška bolest). Točnije, proces će početi tri mjeseca nakon događaja. Razlog nije jasan, ali se sumnja da visoke razine kortizola, hormona stresa, skraćuju fazu rasta, gurajući veću količinu kose u fazu ispadanja, kaže dr. Green.

Blistava koža, lijepa kosa, dobro zdravlje? Uz ovaj oraščić možete imati sve

Ako se suočavate s ovom vrstom gubitka kose, ono što je pozitivno jest to da je privremeno i da će se na kraju riješiti samo od sebe. 

Ako nema drugih čimbenika koji doprinose, na primjer nutritivni nedostatak, i stres nije kroničan, vaš ciklus rasta kose će se na kraju normalizirati, kaže dr. Green.

Jedan od najčešćih primjera TE-a je gubitak kose nakon porođaja, kada žene primjećuju da im kosa počinje ubrzano opadati nekoliko mjeseci nakon poroda. 

Alopecija areata
Javlja se kad imunološki sustav pošalje pogrešan signal i završi ‘napadom’ na folikul dlake.

Ne znamo točno zašto se to događa, ali genetika vjerojatno igra važnu ulogu. Pozitivna vijest je da kada su folikuli dlake napadnuti, oni prelaze u stanje hibernacije, ali nisu trajno oštećeni ili uništeni To znači da vaša kosa može ponovno narasti, kaže dr. Piliang. 

Shutterstock

Ovo stanje može doći i proći, a manifestira se kao glatka, ćelava područja u mrljama veličine novčića. Ljudi koji se bore s alopecijom areatom obično primjećuju velike pramenove kose koji ispadaju.

Trakcijska alopecija
Javlja se kod žena čije frizure ili praksa konstantno vrše veliki pritisak na kosu (uske pletenice, zategnuti repovi ili ekstenzije).

Konstantna napetost kose oštećuje folikul, utječući na sposobnost protoka krvi i hranjivih tvari da dopru do njega te u konačnici može rezultirati trajnim gubitkom kose. Ako vas boli vlasište, to je odličan pokazatelj da morate promijeniti svoj stil, objašnjava dr. Mirmirani. 

Kako spriječiti gubitak kose

Ne možete učiniti mnogo da promijenite svoju genetiku, dob ili razinu hormona. Ali to ne znači da su stvari u potpunosti izvan vaše kontrole.

Promijenite stil. Kada je u pitanju trakcijska alopecija, dr. Mirmirani savjetuje jednostavno mijenjanje frizure u one koje ne vrše previše napetosti na korijene. 

Također biste trebali voditi računa o stalnom kemijskom oštećenju vaše kose bojama, trajnim ili opuštajućim sredstvima, dodaje dr. Green. 

Redovito šamponirajte. Ovih dana je trendi savjet da kosu perete što rjeđe, ali to možda nije pravi pristup ako se borite s gubitkom kose. 

Shutterstock

Kad im se dopusti da se nakupe na vlasištu, masnoća, prljavština i zagađivači mogu začepiti folikule dlake i utjecati na rast kose. Stoga se pobrinite da se redovito čistite blagim šamponom koji ne isušuje kosu. Popisu drugih pametnih preventivnih strategija dodaje razboritost s toplinskim stiliziranjem, kaže dr. Piliang.

Zdravi lifestyle. Najbolje što možete učiniti i u ovom slučaju je da se držite općih savjeta za zdravlje. Ono što je dobro za vaše opće dobro, dobro je i za vašu kosu.

Držanje stresa pod kontrolom sprječava porast razine kortizola. Iako je to lakše reći nego učiniti, najvažnije je pronaći tehnike upravljanja stresom koje vam odgovaraju – bilo da se radi o vježbanju, meditaciji, jogi ili vođenju dnevnika. 

Obratite pozornost na prehranu. Nedostatak vitamina (osobito vitamina D, željeza i cinka) sigurno može igrati pomoćnu ulogu u gubitku kose, ali je malo vjerojatno da će biti jedini razlog dramatičnog gubitka kose. 

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo