Test urina mogao bi pomoći u ranom otkrivanju raka jajnika - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Test urina mogao bi pomoći u ranom otkrivanju raka jajnika

Znanstvenici rade na testu temeljenom na urinu koji bi potencijalno mogao pomoći u otkrivanju raka jajnika u ranim fazama.

Istraživači sa Sveučilišta Virginia Commonwealth objavili su svoju studiju u Journal of the American Chemical Society. Također će predstaviti svoja otkrića na godišnjem sastanku Biofizičkog društva sljedeći tjedan u Philadelphiji, prenosi Medical News Today.

Cilj istraživača je da medicinski stručnjaci koriste ove informacije, u kombinaciji s krvnim testovima CA-125, transvaginalnim ultrazvukom i obiteljskom poviješću, kako bi omogućili rano otkrivanje, dijagnozu i liječenje raka jajnika.

6 ranih znakova raka jajnika na koje trebate obratiti pozornost

Ne postoje testovi probira koji su korisni ili dostupni za rak jajnika. Zato se većina dijagnosticira u trećoj i četvrtoj fazi kada postanu simptomatični. Ova tehnologija je uzbudljiva jer sve što može povećati naše šanse za otkrivanje raka u ranijoj fazi nedvojbeno će poboljšati šanse za izlječenje više karcinoma jajnika, rekla je dr. Deanna Gerber, ginekološka onkologinja na NYU Langone’s Perlmutter Cancer Center i asistentica profesora ginekologije na NYU Langone Grossman School of Medicine-Long Island u New Yorku.

Peptidi i rak jajnika

Postoje tisuće sitnih čestica, zvanih peptidi, u našem urinu, a neki specifični signaliziraju rak jajnika. Trenutno, tehnike koje se uobičajeno koriste nisu jednostavne ili isplative za otkrivanje tih molekula povezanih s rakom jajnika.

Istraživači su radili na novom pristupu za koji kažu da bi mogao učinkovitije i točnije otkriti te peptide korištenjem senzora nanopora, koji ima potencijal za otkrivanje više peptida. Ta metoda uključuje prolazak molekula kroz malenu poru (nanoporu) i mjerenje promjena u električnoj struji ili drugim svojstvima dok se molekule kreću kroz nju.

Shutterstock

Istraživači su identificirali i analizirali 13 peptida, uključujući one izvedene iz a-2 glikoproteina bogatog leucinom (LRG-1) – poznatim biomarkerom u urinu osoba s rakom jajnika.

Prema istraživačima, oni sada znaju kako izgledaju potpisi peptida i kako se mogu koristiti za otkrivanje raka jajnika u ranijim fazama nego što to mogu trenutni testovi.

Znanost iza ovoga je fascinantna i čini se vrlo obećavajućom kao način potencijalnog otkrivanja raka jajnika putem urina. Mislim da ovo predstavlja nadu za pacijente da znanstvena zajednica neprestano želi poboljšati ishode za ginekološke karcinome. Konačni cilj uvijek će biti spriječiti rak prije nego što počne, ali ako to ne možemo učiniti, rano otkrivanje izravno će dovesti do poboljšanih ishoda i poboljšanog preživljavanja, rekla je Gerber.

Potrebna su dodatna istraživanja

Iako istraživanje ima potencijal spasiti živote, stručnjaci kažu da još uvijek postoje neka pitanja.

Shutterstock

Optimističan sam da će nam ova tehnologija na kraju pomoći u otkrivanju raka jajnika. Trenutačno, testovi koje koristimo u našem ispitivanju raka jajnika su ultrazvuk zdjelice i tumorski markeri (test krvi), rekla je dr. Diana Pearre, ginekološka onkologinja u The Roy and Patricia Disney Family Cancer Center u Providence Saint Joseph Medical Center u Kaliforniji za Medical News Today.

Dodala je kako su testovi još daleko od dosega pacijenata na širokoj razini i vjerojatno će zahtijevati dodatna ispitivanje kako bi se utvrdila njegova precizost u otkrivanju rijetke bolesti.

Međutim, ovo nam pruža obećavajući novi put za pomoć u našoj obradi raka jajnika ako i kada postane dostupan pacijenticama, kaže dr. Pearre.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo