Tri ključna otkrića koja mijenjaju stav o dojenju - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Tri ključna otkrića koja mijenjaju stav o dojenju

Dojenje je nutricionistički zahtjevan zadatak

Kada je riječ o prehrani djeteta, svi novi roditelji moraju postupiti odgovorno i donijeli najbolje odluke za svoju obitelj. Ali, nova istraživanja ukazuju i na bojne probleme s kojima se jedna dojilja suočava, a koji proizlaze iz društva.

Ovo su tri istraživanja koja mogu promijeniti vaše mišljenje o dojenju:

Majčino mlijeko sadrži molekulu koja pomaže poboljšati povezanost mozga

Nova studija otkrila je da je mio-inozitol, molekula šećera koja je sastavni dio majčinog mlijeka, važna u poboljšanju povezivanja mozga.

Istraživači su proučavali uzorke mlijeka majki s vrlo različitih lokacija (Cincinnati, Mexico City i Shanghai) kako bi bili sigurni da identificiraju tvar koja je univerzalna za majčino mlijeko (to jest, da ne ovisi o prehrani, rasi ili lokaciji). Mio-inozitol je prisutan u najvećim koncentracijama u ranom dojenju (tijekom prvih mjeseci života) i postupno se smanjuje tijekom prve godine. Međutim, još uvijek se nalazi u majčinom mlijeku nakon 12 mjeseci. Istraživači su otkrili da stavljanje ove molekule u neurone povećava povezanost između stanica.

Iako ne znamo nužno da ova molekula čini mozak učinkovitijim ili inteligentnijim na bilo koji način – samo da povećava povezanost – ova studija sugerira tri važne lekcije o majčinom mlijeku:

  • Majčino mlijeko je vjerojatno više od ‘samo’ hrane i kalorija za dojenče, ali može osigurati mikronutrijente koji su uključeni u razvoj mozga
  • Majčino mlijeko može imati iste prednosti bez obzira na prehranu (istraživači su otkrili da je koncentracija mio-inozitola bila ista bez obzira na lokaciju majke ili prehranu
  • Majčino mlijeko prilagođava se bebinim potrebama tijekom razvoja. Molekula se proizvodi u najvećoj koncentraciji kada je bebi najviše potrebna, dok moždane stanice stvaraju veze u prvih nekoliko mjeseci života

Dojenje je jedno od najisplativijih ulaganja u budućnost, a dobrobiti su brojne – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Odbojnost prema dojenju je češća nego što mislite

Nedavna studija izvijestila je o rezultatima ankete na više od 5000 žena i otkrila da je jedna od pet prijavila reakciju averzije na dojenje. Majke su navele da je dojenje iscrpljujuće ili mučno ili da se osjećaju ljuto, tjeskobno, zlostavljano, krivo ili nepovezano s djetetom.

Žene s višim obrazovanjem i prihodima imale su manje averziju prema dojenju. Žene koje prvi put doje, koje doje tandemski (doje dvoje djece različite dobi odjednom) ili doje u vrijeme ovulacije ili menstruacije također imaju veću vjerojatnost da će iskusiti averziju prema dojenju. Većina žena koje su doživjele reakciju averzije prema dojenju izjavile su da se osjećaju izolirano i bez podrške.

Shutterstock

Žene koje imaju averziju prema dojenju trebaju više podrške i razumijevanja. Savjetnik za laktaciju ili stručnjak za mentalno zdravlje mogao bi vam pomoći da naučite kako upravljati proturječnim osjećajima povezanim s dojenjem, a da pritom ipak postignete svoje ciljeve dojenja.

Dojenje nije besplatno!

Često citirana rečenica koju će novi roditelji čuti je da je “dojenje besplatno”. I iako dojenje (pod pretpostavkom da je moguće) može poštediti roditelje visokih troškova adaptiranog mlijeka, pogrešno je reći da je u potpunosti besplatno. Konkretno, sugeriranje da je dojenje besplatno ne priznaje ogromnu vremensku obvezu povezanu s dojenjem koje isključivo pada na majke.

Nova studija pokušala je kvantificirati troškove dojenja. Istraživači su procijenili da bi dojenje moglo stajati obitelji od 8.640 do 11.611 dolara godišnje. Iako mali dio ovog troška (oko 706 do 1026 USD godišnje) uključuje opremu i podršku (savjetnici za laktaciju, grudnjake za dojenje, jastučiće za dojenje, kremu za bradavice, povećani unos hrane majke itd.), gotovo sva ova procjena je oportunitetni trošak majčina vremena.

Shutterstock

Dojenje može zahtijevati više vremena izbivanja s posla ili izgubljene profesionalne prilike. Konkretno, istraživači su procijenili da bi dojenje moglo zahtijevati 3 do 4 sata dnevno majčinog vremena. Iako obitelji s višim prihodima (i majke koje su zaposlene) možda mogu ostvariti ovu obvezu rada, obitelji s nižim prihodima i zaposlenici koji rade po satu, često si to ne mogu priuštiti.

Svrha ovih istraživanja nije obeshrabriti dojenje, već osigurati da obitelji koje doje imaju potrebnu potporu i da žene dobiju priznanje za vrijeme provedeno u dojenju.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo