Zdravlje

Zdravlje

Uočili ste promjene na pupku? Možda patite od ovih stanja

Većina ljudi ne obraća pažnju na pupak, no liječnici upozoravaju kako se na njemu mogu pojaviti promjene koje signaliziraju komplikacije ponekad i opasne po zdravlje.

Iako je nakon rođenja jedina funkcija pupka da lijepo izgleda, promjene u njegovom izgledu mogu biti pokazatelj da nešto nije uredu s vašim zdravljem. Dr. Dan Baumgardt, neuroznanstvenik i fiziolog na Sveučilištu u Bristolu rekao je za The Conversation da pupak ima veću dubinu od samo nekoliko milimetara.

Pupak je ostatak pupčane vrpce koja povezuje fetus s majkom tijekom trudnoće. Jedna od promjena koja može ukazivati na problem je izbočenje na pupku koje je znak pupčane kile. One su obično bezopasne i uglavnom se javljaju kod dojenčadi, iako su i druga najčešća vrsta kile kod odraslih.

Kako dolazi do bruha i što trebate učiniti ako primijetite izbočinu

Prekomjerna težina ili višestruka trudnoća mogu povećati rizik da odrasli dobiju pupčanu kilu. U većini slučajeva nije potrebno liječenje, iako će kila ponekad trebati biti kirurški uklonjena ako uzrokuje bol ili blokira crijeva.

Baumgardt je također upozorio na rijetku komplikaciju koja se zove čvor sestre Mary Joseph. Dobio je ime po časnoj sestri koja je otkrila da mnogi pacijenti u poodmaklom stadiju raka imaju otok ili čvor u blizini pupka. Ovo može biti znak da se rak proširio.

Shutterstock

Još jedna komplikacija do koje može doći se zove caput medusae, odnosno Meduzina glava. Riječ je o mreži bezbolnih natečenih vena oko pupka koji iz daljine izgledaju kao modrica. Meduzina glava nije bolest, iako je obično znak ciroze. Ovo stanje je često uzrokovano portalnom hipertenzijom (visoki tlak u portalnoj veni). Portalna vena prenosi krv u jetru iz crijeva, žučnog mjehura, gušterače i slezene. Jetra zatim obrađuje hranjive tvari u krvi i šalje ih u srce.

Pupak se također može inficirati, pogotovo ako je uvučen. Ovaj nabor može zdržavati vlagu i prljavštinu, a topla okruženja kao što je ovo pogoduju rastu bakterija. Znakovi infekcije pupka uključuju crvenilo, bol, oteklinu, neugodan miris i istjecanje gnoja ili drugih tekućina.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo