Zdravlje

Zdravlje

Uvrstite probiotike na svakodnevni meni, tijelo će vam biti zahvalno

Probiotici održavaju crijeva i probavu zdravima što ima pozitivan učinak na cijeli organizam

Svjetska zdravstvena organizacija probiotike definira kao mikroorganizme koji, kada se daju u odgovarajućim količinama, donose zdravstvene koristi prolaskom kroz probavni trakt. Korisne bakterije koje nalazimo u probioticima svojim metabolizmom stvaraju nepovoljne uvjete za rast štetnih mikroorganizama tako održavajući ravnotežu.

Kad se ta ravnoteža poremeti mogu se javiti razna razne bolesti. Još je prije 2500 godina Hipokrat govorio kako sve bolesti potiču iz crijeva – i zaista, može se reći da je naš crijevni mikrobiom vrsta obrane organizma.

Tablete joda se ne smiju koristiti u preventivne svrhe, a evo kada i kako nam mogu pomoći

U probavnim organima nalazi se između 70 i 80 posto našeg imunosistema. U tome se i očitava iznimna važnost probiotika.

Kako djeluju probiotici

Uzimanjem probiotika normalizira se crijevna mikroflora tako što probiotske kulture bakterija i gljivica sprečavaju naseljavanje štetnih tvari i time pomažu jačanju imuniteta i neometan rad crijeva. A što je zdravija crijevna flora, to smo otporniji na upale i opasne patogene. Probiotici koji uz probiotske kulture sadrže i minerale poput cinka odličan su izbor za jačanje sveukupnog zdravlja organizma.

Shutterstock

Posebno je važno uzimati probiotike tijekom liječenja antibioticima zato što antibiotici mogu uzrokovati disbalans u probavnom traktu. Razlog tome je u svojstvu antibiotika da ubijaju prirodne bakterije u crijevima, što remeti ravnotežu crijevne flore i omogućava prevladavanje loših mikroorganizama kao što su bakterije i gljivice.

Korisni su i ljeti

U vrijeme velikih vrućina, godišnjih odmora i češćih putovanja moramo obratiti pažnju na naš probavni trakt jer je to doba kada najčešće dolazi do poremećaja crijevne florerane, kvaliteta vode. Uzroci su promjena sredine, prehrane, kvalitete vode ili kvarenja namirnica.

Trebate li se odreći jaja ako imate visok kolesterol?

Prevencija disbioze (neravnoteža u crijevnoj mikroflori), proljeva i bolova u želucu ,moguća je redovnom primjenom probiotika.

Gdje se nalaze

Probiotike prirodno nalazimo u jogurtu i drugoj fermentiranoj hrani, dodacima prehrani i kozmetičkim proizvodima. Ovo su najbolji prirodni izvori:

  • kiseli kupus
  • jogurt
  • kefir
  • kimchi
  • kombucha
Shutterstock

Probiotike možete i kupiti i to u obliku praška, kapsula, tableta te u tekućem obliku. Smatra se da su kapsule učinkovitije od tableta jer bolje štite bakterije od želučane kiseline. Probotici se mogu kupiti u ljekarama te nije potreban liječnički recept.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo