Zdravlje

Zdravlje

Uzimanje ovog vitamina tijekom trudnoće može smanjiti djetetov rizik od astme

Shutterstock

Prenatalno uzimanje većih količina vitamina D3 pokazalo se učinkovitim za smanjenje djetetovih problema s disanjem

Istraživanje objavljeno u The Journal of Allergy and Clinical Immunology istaknulo je važnost uzimanja vitamina D u trudnoći. Naime, istraživali su vezu prenatalnog uzimanja tog vitamina i vjerojatnosti šumova pri disanju i astme kod djece.

Analiza je obuhvatila 15 godina podataka kliničkog ispitivanja i otkrila je da je davanje dodataka vitamina D trudnicama smanjilo pojavu astme i šuma pri disanju kod djece u usporedbi s onima čije su majke primale standardne prenatalne vitamine.

Vitamini koji su potrebni ženama u svakoj životnoj dobi

Davanje vitamina D3 trudnicama u dozi od 4.400 IU na dan dovelo je do niže incidencije astme u njihove djece u usporedbi s onima koje su primale 400 IU na dan, rekao je Scott Weiss, glavni autor studije i pomoćnik ravnatelja Brigham Women’s Hospital’s Channing Division of Network Medicine te profesor na Harvardu.

Dodao je kako mnoge trudnice ne uzimaju preporučenu dnevnu dozu vitamina D3 te je predložio da sve trudnice razmotre uzimanje 4.000 – 6.000 IU/dan tijekom cijele trudnoće.

Shutterstock

Iako su nalazi obećavajući, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ovi rezultati. Naime, prijašnje studije su dale mješovite rezultate. Zato su istraživači istaklnuli potrebu da buduća klinička ispitivanja počnu ranije u trudnoći te su preporučili veće doze vitamina D, kao i raznolik raspon sudionika, kako bi se bolje razumio potencijalni utjecaj vitamina D na razvoj astme u djece.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo