Zdravlje

Zdravlje

Vrijeme je za pomicanje sata: Evo što to radi organizmu

Foto: Shutterstock

Sa subote na nedjelju, 31. ožujka, spavat ćemo sat vremena duže. Prelazimo (ipak opet!) na ljetno računanje vremena pa se u 2 ujutro kazaljke pomiču na 3.

Ovaj “ukradeni” sat neće imati utjecaja na većinu jer je, kao i uvijek, u pitanju nedjelja, no ove godine pada i na sam Uskrs. Ipak stres za organizam je i dalje prisutan jer nam treba vremena da se naviknemo na novi ritam.

Prema nekim istraživanjima tih sat vremena spavanja manje može uzrokovati umor i glavobolje, kao i slabiju koncentraciju. Naime, tijelo ima svoj ritam, koji se naziva još cirkadijalni ritam. To je, ukratko, biološki sat u mozgu koji radi non-stop. Kad mu se ritam poremeti, to izaziva stres, a on je pak uzročnik ili barem “triger” brojnih bolesti.

Umorni ste, tužni i bezvoljni? Ovo je 7 prirodnih načina da povećate razinu dopamina, hormona sreće

Ublažite nuspojave

Iako možda nismo svjesni toga, naš organizam osjeća ove promjene. Stoga pokušajte zaspati barem pola sata do sat ranije nego inače u večeri kad se pomiče sat.

Prije spavanja se pokušajte opustiti čitanjem, umirujućom glazbom ili toplom kupkom. Čaja od kamilice također će imati relaksirajući učinaki.

Ovih dana izbjegavajte alkohol, kao i hranu te sokove bogate šećerom, prije polaska na spavanje, kako vas ne i držali dulje budnima.

Shuttersock

Banane su dobar izbor jela prije spavanja jer su bogate kalijem i magnezijem, koji doprinose opuštanju mišića. Banana sadrži i triptofan, aminokiselinu koja je važna u proizvodnji melatonina, koji će vam pomoći da zaspite. Ima ga i u jogurtu, jajima i bademima.

Problem za tijelo i um

Pomicanje sata može utjecati na psihičko stanje, a to uključuje bipolarni poremećaj i sezonsku depresiju. Jedna je danska studija pokazala kako se pojava depresije povećava za 11 posto, a simptomi nestaju kroz nekoliko tjedana.

Umor i iscrpljenost: uzroci, simptomi i liječenje

Druga, australska studija, pokazala je pak kako dolazi do porasta samoubojstava u danima nakon promjene sata vezano za ljetno i zimsko računanje vremena. Također je ustanovljeno da ima veći broj prometnih nesreća kad se sat pomakne unaprijed (vjerojatno vezano uz umor i neispavanost).

Iako ovi navodi nisu striktno dokazani i potrebno je još istraživanja, dobro je da budete svjesni kako je vaš organizm osjetljiviji u ove dane.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo