Zdravlje

Zdravlje

WHO: Duhanska industrija cilja na djecu jer mora svake godine zamijeniti milijune kupaca koji umiru

Shutterstock

Uoči svjetskog dana bez duhana, koji će se obilježiti 31. svibnja, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i predstavnici zdravlja iz cijelog svijeta glasno upozoravaju na štetne utjecaje duhanske industrije na mlade.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana bez duhana je ‘Zaštita djece od duhanske industrije‘ s ciljem poticanja vlada da usvoje politike koje štite mlade ljude od manipulativnih praksi duhanske i srodnih industrija. Iako se pušenje cigareta tijekom godina smanjilo zahvaljujući fenomenalnim naporima zajednice za kontrolu duhana, mora se učiniti više kako bi se zaštitile te ranjive skupine.

Shutterstock

Prema podacima iz 2022., diljem svijeta najmanje 37 milijuna mladih u dobi od 13 do 15 godina puši neki od oblika duhana. U europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije 11,5% dječaka i 10,1% djevojčica u dobi od 13 do 15 godina su korisnici duhana (4 milijuna).

Zašto duhanska industrija cilja na mlade

Kako bi nastavila ostvarivati ​​milijarde dolara prihoda, duhanska industrija mora svake godine zamijeniti milijune kupaca koji umiru i one koji prestanu pušiti. Kako bi postigla taj cilj, radi na stvaranju okruženja koje promiče prihvaćanje njegovih proizvoda među sljedećom generacijom, uključujući i na slabim propisima kako bi se osiguralo da su duhanski proizvodi dostupni i pristupačni. Industrija također razvija proizvode i taktike oglašavanja koje privlače djecu i adolescente, dopirući do njih putem društvenih medija i streaming platforma.

Shutterstock

Elektroničke cigarete i nikotinske vrećice sve su popularnije među mladima, a procjenjuje se da je 12,5% adolescenata u europskoj regiji koristilo e-cigarete u 2022. u usporedbi s 2% odraslih. U nekim zemljama regije stope korištenja e-cigareta među školskom djecom su 2-3 puta veće od stopa pušenja cigareta.

Trik ili ne? Liječnici se najlakše odviknu od cigarete na ovaj jednostavan, ali ozbiljan način

Shutterstock

Industrija mladima namjerno prodaje smrtonosnu ovisnost, stoga Svjetski dan bez duhana 2024 apelira na vlade i zajednicu za kontrolu duhana da zaštite sadašnje i buduće generacije i da duhansku industriju smatraju odgovornom za štetu koju uzrokuje.

Svjetsko izvješće WHO-a o trendovima u prevalenciji uporabe duhana 2000-2030.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo