Za zdravo srce neka vam se na jelovniku nađu ove namirnice bogate kalijem - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Za zdravo srce neka vam se na jelovniku nađu ove namirnice bogate kalijem

Foto: Shutterstock

Manjak kalija u organizmu može izazvati bol i grčeve u mišićima, slabost, vrtoglavicu, zatvor i nepravilan rad srca. 

Prehrana može uvelike pomoći ili naštetiti zdravlju srca, a novija studija otkriva kako su posebno korisne namirnice bogate kalijem, poput ribe, banana ili avokada. To je posebno značajno kod žena.

Rezultati studije koji su objavljeni u magazinu European Heart Journal, navode kako su takve namirnice povezane s nižim krvnim tlakom, posebno kod žena koja unose puno soli. 

Za što je sve kriv višak ili manjak soli u tijelu?

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u svijetu, a rizični faktori za razvoj tih bolesti su i visok krvni tlak, kolesterol, loše životne navike te nasljedni faktor. Poznato je da je visok udio soli u prehrani povezan s povišenim krvnim tlakom i rizikom od infarkta i moždanog udara.

Kalij pomaže da se tijelo riješi viška soli kroz urin, a u spomenutoj studiji navodi se kako je povezan s brojnim dobrobitima za zdravlje žene. Čak 25.000 sudionika studije, u dobi od 40 do 79 godina, odgovaralo je na pitanja o životnim navikama.

Shutterstock

Ispitanike su pratili 19 godina te je otkriveno kako je njih 55 posto hospitalizirano radi kardiovaskularnih bolesti, a kada su pratili poveznicu između unosa kalija i kardiovaskularnih problema, otkrili su da oni koji konzumiraju najveće razine kalija imaju oko 13 posto manje šanse da će doživjeti infarkt ili moždani udar.

Rezultati ukazuju da kalij može prevenirati bolesti srca, ali žene će od njega imati više koristi nego muškarci. Poveznica između unosa kalija i kardiovaskularnih bolesti je jednaka bez obzira na unos soli što može značiti da kalij na više načina štiti zdravlje srca, navodi jedan od autora studije.

Koliko kalija i zašto je važan?

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, odrasla osoba bi trebala unositi oko 3.5 grama kalija i manje od 3 grama natrija dnevno. Namirnice koje sadrže najviše kalija su avokado, banana, orašasti plodovi, grah, grašak, mliječni proizvodi i riba.

Kod žena s rakom pronađene su veće vrijednosti ‘vječnih kemikalija’

Kalij je među najvažnijim elektrolitima, ključan je za normalan rad krvožilnog sustava i bubrega, prijenos živčanih impulsa, čvrstoću kostiju i zubi, rad mišića, ravnotežu vode, metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina… Manjak kalija u organizmu može izazvati bol i grčeve u mišićima, slabost, vrtoglavicu, zatvor i nepravilan rad srca. 

N. M.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo