Zdravlje

Zdravlje

Nakupine kolesterola oko očiju – jesu li opasne i kako ih ukloniti?

Shutterstock

Kako vam se bliže zrele godine, možda ćete primijetiti žućkaste mrlje oko očiju. Te kvržice su zapravo naslage kolesterola poznate kao ksantelazma i mogle bi biti znak da je vaše zdravlje ugroženo.

Liječnici vjeruju da se ksantelazma pojavljuje kada se prekine veza između određenih stanica unutar vaših kapilara.

Kad se to dogodi, kolesterol iz krvi može prijeći u kožu, u kojoj onda formira karakteristična uzdignuta područja, kaže Adam Scheiner, dr. med., laserski kirurg za vjeđe i kozmetički kirurg za lice u Tampi na Floridi.

Većina ljudi s ksantelazmom ima visok kolesterol u krvi ili probleme s lipidima, što osobu može dovesti u opasnost od teških zdravstvenih stanja poput srčanog ili moždanog udara, zbog čega se savjetuje da odmah posjetite liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Kod osoba s niskom ili zdravom razinom kolesterola također se može razviti ksantelazma, zbog čega snižavanje razine kolesterola u krvi možda neće imati utjecaj na ovo stanje, napominju liječnici.

Iako bi ksantelazma mogla ukazivati ​​na temeljni zdravstveni problem, naslage kolesterola same po sebi nisu štetne. Ipak, možda biste ih se željeli riješiti iz estetskih razloga. Također, korisno je znati da postoji velika vjerojatnost da će se vaša ksantelazma vratiti čak i nakon liječenja te da ćete se, nakon nekog vremena, ponovo morati podvrgnuti liječenju.

9 „tihih“ znakova da su vam oči u opasnosti. Na pojavu 2 simptoma hitno liječniku!

Metoda uklanjanja laserom

Raspitajte se kod svog liječnika o ovoj metodi. Laserom se uklanja jedan po jedan sloj na koži sve dok naslage kolesterola ne nestanu. Kad ožiljci zarastu, preostat će samo zdrava koža bez vidljivih tragova ksantelazme.

Tretman laserom ima rizik od nastanka ožiljaka i može potrajati tjedan ili dva da koža zacijeli, upozoravaju liječnici.

Operativni zahvat

Postoji mogućnost da laser neće djelovati na tvrdokornijim naslagama kolesterola oko očiju. U tom slučaju, na raspolaganju imate operativno uklanjanje ksantelazme. Ali taj tretman može ostaviti ožiljak ili čak promijeniti očni kapak.

“Dok rana zacjeljuje, ona može narušiti oblik tkiva oko nje i izobličiti očne vjeđe ili uzrokovati neobičan nabor. Ali postupak liječenja brži je u ovom slučaju, zbog čega je idealan odabir za osobe koje ne žele prolaziti kroz dulji period oporavka”, objašnjavaju liječnici.

Kemijski piling

Ako niste skloni ideji da netko oko vaših očiju „petlja“ laserom ili skalpelom, raspitajte se o metodi koja uključuje tretman triklorooctenom kiselinom. Manje je uobičajena metoda, ali možete se riješiti ksantelazme kemijskom reakcijom koja otapa naslage kolesterola.

Postupak smrzavanja

Nakupina kolesterola oko očiju možete se riješiti i postupkom krioterapije. Samo budite svjesni da bi hipopigmentacija mogla učiniti da koža na tom području postane svjetlija, kažu liječnici.

Tretman električnom iglom

Tijekom postupka koji se naziva elektrodezikacija, liječnik će pomoću vruće igle stvoriti male opekline na vašoj koži. “Tijelo ima sjajnu sposobnost regeneracije. Ako tijekom ovog zahvata ozlijedite kožu oko očiju, jednom, kad se regenerira, nova koža biti će kvalitetnija i zdravija“, objašnjavaju liječnici.

Električne igle nisu tako precizne kao laseri i mogu ići dublje nego što liječnik želi, zbog čega većina ipak preporučuje lasere ili operativni zahvat umjesto igle.

Kome se obratiti kada počnu problemi s očima?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo