Zdravlje

Zdravlje

Nosite leće? Izbjegnite infekciju!

Foto: Shutterstock

Riješite se dodatnih briga i problema s očima – držite se ovih jednostavnih savjeta za rukovanje lećama kako bi mogućnosti infekcija sveli na minimum.

Higijena na prvom mjestu

Obavezno operite i osušite ruke prije baratanja lećama. Osobe koje pate od alergija mogle bit reagirati na tvari koje rukama prenesu na leće, ali čak i oni sigurni od alergija nisu imuni na bakterije i štetne tvari koje se s ruku mogu prenijeti na leće te tako u oči.

Pustite oči da dišu

Leće nikada ne smijete nositi duže od propisanog vremena kako ne bi onemogućili opskrbu kisikom. Obavezno leće morate skidati prije spavanja pošto se tijekom sna opskrba rožnica kisikom još više smanjuje te nošenje leća u tom slučaju može dovesti do oštećenja rožnice.

Slijedite upute svog liječnika

Za njegu leća upotrebljavajte proizvode po preporuci vlastitog oftalmologa, pošto su ostali potencijalno nekompatibilni i utoliko sposobni napraviti oštećenja materijala od kojeg su leće izrađene. Oštećeni materijal onda oštećuje rožnicu i vid se može samo pogoršati. Ne zaboravite otići na pregled kod oftalmologa minimalno jednom godišnje pošto jedino on može detektirati promjene na vašim očima te učiniti ono najbolje za njihov spas.

Nemojte eksperimentirati s čišćenjem leća

Leće isperite nakon svake upotrebe isključivo u posebnoj otopini za ispiranje, a nikako u vodi ili slinom. Slina sadrži razne mikroorganizme koji mogu uzrokovati upale oka, a voda s bakterijom iz vodovoda Acanthamoebom može uzrokovati i teža oboljenja oka. Posudicu za leće također isperite isključivo otopinom za ispiranje leća.

Kombinirajte leće s naočalama

U ekstremnim trenucima, poput bavljenja sportom, nosite naočale kako bi spriječili dovesti leće u dodir sa štetnim tvarima poput prašine, peludi i vode. Uvijek sa sobom nosite naočale pošto će vam biti veliko olakšanje ukoliko ipak dođe do problema u vidu upale ili infekcije, kako biste mogli skinuti leće i odmoriti oči.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo