Saznajte sve o laserskom skidanju dioptrije i osvojite besplatnu lasersku korekciju vida - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Saznajte sve o laserskom skidanju dioptrije i osvojite besplatnu lasersku korekciju vida

Lasersko ispravljanje dioptrije bezbolno je i brzo rješenje za korekciju vida na koje se unazad 40 godina odlučilo preko 40 milijuna ljudi. Prenosimo vam iskustva pacijenata iz prve ruke koji su se podvrgnuli laserskom skidanju dioptrije i donosimo odgovore na sva vaša pitanja.

Više od 50% odraslih ima neku vrstu dioptrije, a očni problemi mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Osim optičkim pomagalima, muke po dioptriji najučinkovitije se mogu riješiti laserskom korekcijom vida.

Ako su vam dosadile naočale koje se vječito packaju, magle ili klize s nosa, kao i leće koje žuljaju nakon cjelodnevnog nošenja i ne dozvoljavaju vam da neopterećeno zadrijemate s njima pred televizorom, onda ste pravi kandidat za lasersku korekciju vida.

Razgovarali smo sa stručnjacima iz Opto Centar Poliklinike i saznali kako su dvije najčešće prepreke za lasersku korekciju vida nedostatak financijskih sredstava te nedovoljno poznavanje postupka i posljedica, stoga u nastavku donosimo iskustva pacijenata koji su se podvrgnuli laserskom skidanju dioptrije i odgovaramo na sva vaša pitanja.

Danas se laserska korekcija vida smatra najsigurnijim medicinskim zahvatom

Radi se o vrlo preciznoj i uhodanoj metodi kojom se dioptrija ispravlja laserskim oblikovanjem rožnice oka. Iako se pacijenti najčešće boje mogućnosti trajnog oštećenja vida, laserskim zahvatom se korigira samo dioptrija na površini oka, dok se očni živac i mrežnica, koji su odgovorni za vid, nalaze na očnoj pozadini. Stoga laserskim zahvatom ne može doći do trajnih posljedica po vid ili bilo kakvih negativnih efekata, a ujedno je potpuno bezbolan i traje svega nekoliko sekundi.

„Sam zahvat je trajao možda 10-ak minuta, a zajedno s pripremom jedno 45 minuta. Osobno sam ga doživjela nevjerojatno ugodnim, gotovo do anegdotalne razine. Moji prijatelji su umirali od smijeha dok sam im prepričavala kako sam se osjećala kao da su me oteli neki nevjerojatno dobroćudni izvanzemaljci i popravili mi vid! 🙂 Pretpostavljam da je ta ugoda zapravo rezultat toga što sam s jedne strane osjećala potpunu spremnost za taj korak, a s druge strane veliko povjerenje u dr. Lukendu i sestru.“, ispričala nam je svoje iskustvo Morena Š. koja se laserskoj korekciji vida podvrgnula ove godine u Opto Centar Poliklinici s 31 godinom. Zbog početka pandemije na termin je čekala nekoliko mjeseci, što joj je dalo još vremena da se pripremi, i psihički i fizički, zdravo se hraneći, vježbajući, uzimajući dodatke poput Omega 3 masnih kiselina i slično.

Gledajući unatrag, dodaje, misli da joj je skidanje dioptrije bila jedna od najboljih odluka u životu: „Dugo sam živjela s tom dodatnom opremom za oči: kutijicama za leće, tekućinama, naočalama – bilo je to gotovo kao da su same moje oči nekakva “dodatna oprema” u koju uvijek trebam dodatno ulagati. Sada, kad vidim dobro, moje oči postale su dio moje “standardne opreme”, a život mi se promijenio na neusporedivo bolje: prekrasno je buditi se s jasnim pogledom, ne doživljavati onaj zamor od nošenja leća predvečer, baviti se svim dragim sportovima, ići na kampiranje, zaroniti u more bez straha od gubitka leća i generalno imati jedan snažan osjećaj cjelovitosti vlastitog tijela koji onda automatski podiže i sigurnost u sebe i samopouzdanje i životnu energiju“.

Važnost specijalističkog pregleda

Temeljite konzultacije uključuju potrebne pripremne pretrage, pregled i detaljan razgovor s oftalmologom kako bi definirali jeste li dobar kandidat za ispravljanje dioptrije laserom te koja je metoda za vas najbolja. Oftalmolozi Opto Centar Poliklinike u Zagrebu vrhunski su stručnjaci koji rade sve danas dokazane metode laserskog skidanja dioptrije, a možemo ih podijeliti u dvije skupine: PRK i LASIK metoda. Konačan izbor će, osim o vašim željama, ovisiti o građi i funkciji vašeg oka.

Morena Š. nam pojašnjava kako sve ono objektivno i stručno što je potrebno znati možete saznati od samih profesionalaca, tima Opto Centar Poliklinike, koji vas zaista temeljito pripreme za zahvat pa je ona u dogovoru s dr. Lukendom izabrala napredni PRK.

„Kako mi je dr. Lukenda objasnio da je oporavak kod PRK metoda sporiji nego kod LASIK-a, pripremila sam se na teži scenarij. Ipak, u prvih 24 sata osjetila sam samo blago peckanje i žuljanje, kao kad bi me žuljale leće na kraju dugog dana. Nisam imala potrebu za tabletama protiv bolova; odmor i antibiotske kapi bile su dovoljne. Oporavak je bio iznimno brz te sam već po povratku iz klinike vidjela broj na liftu, kojeg nikada prije ne bih vidjela bez naočala, a već pred kraj idućeg dana uspijevala sam pročitati kraće poruke na mobitelu. Nakon nekoliko dana sam bez problema čitala, no kao kroz jednu izmaglicu, koja je sa svakim danom bila sve čišća. Nakon 10-ak dana sam već zaista sjajno vidjela, a nakon 3-4 tjedna shvatila sam da vidim sve detalje kristalnom bistrinom. Kako sam radila operaciju na proljeće, bila sam iznimno pažljiva s jakom sunčevom svjetlosti zbog UV zračenja te sam tijekom cijelog ljeta i jeseni nosila sunčane naočale kad god bi bilo imalo sunčano. Nije bilo nikakvih nelagodnosti, ali sam zaista posvećeno brinula za svoje oči i vid.“, prisjeća se Marina.

Brzina oporavka

Iako su površinski ili PRK postupci vrlo sigurni i najviše “štede” tkivo rožnice, postoperativni oporavak vida kod PRK-a nije brz kao kod LASIK-a. Kod PRK metode, potpuni oporavak vida se očekuje za nekoliko tjedana pa pacijent prvih tjedan dana iza operacije neće baš imati dobar vid na daljinu, dok će mu vid na blizinu biti relativno solidan.

LASIK je nešto složeniji postupak jer je tijekom zahvata potrebno napraviti takozvani poklopac ili flap rožnice koji pak omogućuje brže cijeljenje i raniji povratak svakodnevnim aktivnostima. Kod LASIK metoda vam se puni vid vraća već nakon nekoliko dana.

LASIK metodu izabrao je Vladimir K. koji se laserskoj korekciji vida u podvrgnuo s 44 godine, nakon 40 godina nošenja naočala i  dioptrije od +4,00. Kako nije imao većih problema sa svojim naočalama, nije ozbiljnije razmišljao o laserskoj korekciji do trenutka kad mu očna doktorica, zbog posebne dioptrije i slabijeg vida, nije preporučila lasersko skidanje dioptrije.

„Naručio sam se u Opto Centar Polikliniku i već nakon 15 minuta pregleda i razgovora s doktorom Lukendom, donio sam konačnu odluku. Doktor je svojim detaljnim pristupom i objašnjavanjem svih mogućih rizika i etapa operacije zadobio moje povjerenje i nakon samog pregleda više nisam dvojio ni sekunde. Svi djelatnici koji su se zatekli u poliklinici su bili jako susretljivi. I sve je u konačnici bilo onako kako su rekli da će biti.“, opisuje Vladimir svoje iskustvo, pojašnjavajući nam kako se metoda na koju je išao naziva femto-LASIK i kod koje samo skidanje dioptrije traje doslovno 5-8 sekundi po oku.

„Aposlutno nikakvu bol nisam osjetio. Vrlo kratka neugoda je onih sekundu-dvije kada se radi poklopac, ali ne mogu reći da je to bol, više pritisak. Već prvu noć sam spavao normalno, a nakon dva dana bilo je sve kao prije zahvata. Određena nelagoda je postojala prva dva dana nakon operacije, poput blagog osjećaja stranog tijela u očima i suzenja. Najgore mi je bilo što se ne mogu počešati po očima. Sada, s vremenskim odmakom, nemam nikakvih poteškoća, osim što se više pazim na vjetru i nastojim ne trljati oči.“, objašnjava nam Vladimir, dodajući kako bi se ponovno odlučio na lasersku korekciju vida bez ikakvog razmišljanja jer mu je sada kada jasno vidi na blizinu i daljinu sve puno jednostavnije i praktičnije.

Iako su rezultati PRK i LASIK postupaka nekoliko mjeseci nakon tretmana kod kratkovidnih i dalekovidnih osoba identični, jedino je na pregledu moguće reći koja je metoda najbolja za vaše oko.

Osvojite besplatnu lasersku korekciju vida

Nadamo se kako su vam ova iskustva „razbistrila“ pogled na laserske operacije. Ukoliko vam je jedina preostala prepreka za lasersko skidanje dioptrije financijski faktor, i tom problemu doskače stručan tim Opto Centar Poliklinike koji će jednoga od vas nagraditi besplatnom laserskom korekcijom vida, a vas petero besplatnim predoperativnim pregledom za lasersku korekciju dioptrije.

Sve što trebate učiniti je poslati nam najsmješniju anegdotu koju pamtite vezanu uz vašu dioptriju na e-mail adresu marketing@vecernji.net s naznakom „Želim osvojiti besplatnu lasersku korekciju vida“ najkasnije do 31. prosinca 2020. godine.

Stručni žiri Opto Centar Poliklinike i Večernjeg lista odabrat će najsmješniju anegdotu i autora nagraditi besplatnom laserskom korekcijom vida u Opto Centar Poliklinici, dok će sljedećih pet najboljih prema izboru žirija osvojiti besplatan predoperativni pregled za lasersku korekciju dioptrije. Preostaje vam samo prisjetiti se svojih anegdota i ispričati nam onu najsmješniju jer vam možda upravo ona donese besplatno lasersko skidanje dioptrije. Dobitnike ćemo objaviti po završetku natječaja u sklopu ovog članka najkasnije do 10. siječnja 2021.

Dobitnica besplatne laserske korekcije vida je Jelena Brnić, a pet dobitnika besplatnog predoperativnog pregleda za lasersku korekciju dioptrije su Biljana Baranašić, Karla Juričev Sudac, Damir Trajčević, Ivana Modrić i Ivana Perić.

Čestitamo sretnim dobitnicima i molimo ih da se radi preuzimanja nagrade jave najkasnije do 10. veljače 2021. na mail poliklinika@opto-centar.hr ili alternativno na broj telefona 01 46 86 544.

Sadržaj nastao u suradnji s Opto Centar Poliklinikom.

Native tim VL

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo