Senilna makularna degeneracija - jedan od najčešćih uzroka gubitka vida - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Senilna makularna degeneracija – jedan od najčešćih uzroka gubitka vida

Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi starije životne dobi susreću se s problemom slabljenja vida različitih uzroka.

Prvenstveno dolazi do promjene u vidu poznatije kao staračka dalekovidnost koja nastaje kao posljedica nemogućnosti adaptacije oka na okolinu. Ona sama po sebi nije zabrinjavajuća ili opasna, no potrebno je usvojiti naviku svakodnevnog nošenja naočala, izbjegavati dugotrajno naprezanje vida i loše osvjetljenje.

Senilna makularna degeneracija

Puno opasnija promjena je senilna makularna degeneracija, jedan od najčešćih uzroka gubitka vida osoba starijih od 65 godina. Riječ je o progresivnom oštećenju žute pjege, tj. makule, središnjeg dijela mrežnice oka koji je odgovoran za oštrinu vida, a smatra se da ga uzrokuju slobodni radikali. Uz visoku životnu dob, faktori rizika za nastanak ove bolesti su visok krvni tlak, pušenje te povećana izloženost sunčevim zrakama, a veći rizik imaju i osobe s povijesti oboljenja u obitelji.

Senilna makularna degeneracija započinje tako da prvo smanjuje jasnoću vida na jednom oku i u 50% slučajeva postupno se kroz godine razvije i na drugom oku. Degeneracija postoji u suhoj i vlažnoj formi. Pojava suhe forme je češća no ona utječe na gubitak vida postupno, osim ako se ne pretvori u vlažnu formu, koja ima daleko štetniji utjecaj po vid i njegov ubrzan gubitak.

Terapija i ublažavanje simptoma

Danas se zna da je mnoge poremećaje vida i bolesti oka moguće ublažiti redovitim unosom nutrijenata neophodnih za zdravlje oka. Nutritivna terapija senilne makularne degeneracije temelji se na luteinu, karotenoidu koji se u visokoj koncentraciji nalazi u makuli zdravog oka. No, važno je znati da ljudsko tijelo ne može samo proizvesti lutein, pa je potrebno njegov dovoljan unos osigurati hranom ili putem dodataka prehrani.

Lutein povećava gustoću makularnog pigmenta, filtrira plavo svjetlo, a svojim antioksidativnim djelovanjem pomaže u zaštiti od slobodnih radikala i vanjskih štetnih utjecaja. Istraživanja su pokazala kako postoji povezanost između većeg unosa luteina i smanjenog rizika za nastanak makularne degeneracije. To znači da, iako se ova bolest javlja kasnije u životu, preventivne nutritivne mjere, poduzete na vrijeme, mogu pomoći u očuvanju zdravlja očiju.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo