Zdravlje

Zdravlje

Četkajte zube – smanjite rizik od upale pluća

Istraživači Sveučilišta Yale pratili su 37 hospitaliziranih bolesnika kroz razdoblje od mjesec dana. Ustanovili su kako su bolesnici na respiratoru koji su dobili upalu pluća imali značajnu promjenu u “sastavu bakterija” u ustima.

“Naše otkriće može poboljšati način sprječavanja upale pluća u budućnosti tako da održavamo bakterije koje žive u našim ustima”, objasnio je dr. Samit Joshi, voditelj studije predstavljene na godišnjem kongresu Udruženja infektivnih bolesti Amerike, nedavno održanom u Bostonu.

Bakterijske upale prsnog koša uzrokovane su udisanjem sitnih kapljica iz grla i ustiju u pluća, a prethodna su istraživanja pokazala kako su osobe sklonije umiranju od upale pluća ako bolesnik ima veći broj dubokih džepova desni.

“Za vrijeme zimskim mjeseci svi smo podložni prehladama, kašlju i virusima zbog pada temperature. Ono što ljudi moraju zapamtiti, posebno oni koji su na meti, je da prevencija može biti vrlo osnovna. Sistemska veza između bolesti desni i općenitog zdravlja detaljno su zabilježene, a održavanje dobre oralne higijene u ovo doba godine može stvarno pomoći spriječiti bolest”, objasnio je Nigel Carter, izvršni direktor Britanske zaklade za dentalno zdravlje.

Što možete učiniti za svoje zdravlje? Četkajte zube pastom koja sadrži flour dva puta dnevno po dvije minute, čistite iz interdentalnim četkicama i zubmnim koncem te izbjegavajte zašećerena pića i namirnice.

Istraživanje iz 2010. je pokazalo kako četkanje zuba dva puta dnevno može smanjiti rizik od krvožilnih bolesti za čak 70 posto, s obzirom da smanjuje količinu bakterija u ustima koje doprinose kroničnim upalama povezanima s nakupljanjem plaka u krvnim žilama. Međutim, samo profesionalno čišćenje u stomatološkoj ordinaciji može u potpunosti ukloniti plak sa zubiju, koji ako se ne očisti može dovesti do karijesa ili gingivitisa. Neliječene bolesti desni također doprinose riziku od bolesti krvožilnog sustava.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo