Zdravlje

Zdravlje

Ispiranjem ustiju smanjite rizik od preuranjenog poroda

Bebe rođene preuranjeno izložene su mnogim zdravstvenim problemima, uključujući poteškoće s disanjem, krvarenjem u mozgu i upale.

Istraživači teoretiziraju kako je glavni uzrok preuranjenog poroda upala u majčinom tijelu, a najčešće je riječ o gingivitisu – bolesti desni. Samim time, liječenje gingivitisa moglo bi se pokazati zaštitnim korakom od preuranjenog poroda, smatraju stručnjaci Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Pennsylvaniji.

Njihov je tim pregledao 71 trudnicu koja je imala dijagnosticirani gingivitis. Ispitanice su podijelili u dvije skupine: jedne su morale dva puta dnevno usta ispirati tekućinom koja ne sadrži alkohol barem 30 sekundi, dok su ispitanice druge skupine ispirale usta običnom vodom. Stručnjaci su pratili žene tijekom trudnoće i zabilježili koje su žene rodile rano, prije 35. tjedna trudnoće.

Ustanovili su kako su žene koje su usta ispirale posebnom tekućinom smanjile svoj rizik od preuranjenog poroda za gotovo 75 posto! Naime, jedna od 20 žena rodila je preuranjeno bebu, usporedno s jednom na pet ispitanica koje su usta ispirale samo vodom.

“Razlika u stopi preuranjenih poroda je nevjerojatna, a tekućina za ispiranje moguće smanjuje upalu u ustima. Upaljene desni mogu dovesti do povećane razine hormona prostaglandina E2 koji pak može djelovati kao okidač preuranjenih trudova, a redovito korištenje tekućine za ispiranje ustiju moglo bi poništiti ovaj proces”, izjavila je dr. Marjorie Jeffcoat, voditeljica studije objavljene u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Ispitanice koje su smanjile svoj rizik od preuranjenog poroda također su imale manje problema s upaljenim i krvavim desnima.

Osim preporučene prehrane i prenatalne skrbi, trudnice mogu utjecati na svoju trudnoću i pravilnim održavanjem oralnog zdravlja. One žene koje imaju gingivitis ili sličnu bolest desni trebale bi posjetiti stomatologa kako bi osigurale svoje zdravlje, ali i zdravlje svoje bebe.

Što još možete učiniti? Osim redovitih posjeta stomatologu, zube četkajte najmanje dva puta dnevno, koristite tekućinu za ispiranje bez alkohola, i zubni konac.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo