Zdravlje

Zdravlje

Kako zadržati zube na mjestu nakon ortodontske terapije?

Često se od pacijenata može čuti kako su se zubi nakon ortodontske terapije pomaknuli i opet nam zadali probleme.

No, koliko su zubi skloni pomicanju, zašto uopće dolazi do vraćanja zuba i što je to retencija?

Zašto dolazi do vraćanja zuba?

Zubi nakon ortodontske terapije imaju sklonost vraćanja prema prvotnoj poziciji što se naziva recidiv. Koliko jako ovisi o tipu i veličini pomaka i o stabilnosti zagriza postignutim ortodontskom terapijom. Što je pomak zuba bio veći, veća je i sklonost vraćanju zuba tj. recidiva.

Zubi prilikom žvakanja trpe jake sile zagriza i uvijek se pomiču u skladu sa zakonima fizike. Idealno je da se te sile prenose duž cijele krune i korijena zuba. Ako se zubi, primjerice, nekom kratkotrajnom ortodontskom terapijom nagnu tako da je kruna u jednom, a korijen u drugom pravcu, nakon skidanja aparata zub će se početi vraćati. To je nestabilan položaj, kao da stojite nagnuti na lijevu ili desnu stranu. I najmanja sila izbacit će vas iz ravnoteže.

Kako odabrati najboljeg ortodonta? Stomatolog otkriva nekoliko trikova

“Social six” ili “Six months smile” ili “Ravni zubi za 6 mjeseci”

Takve terapije su uistinu za smijeh. I to relativno kratkotrajan. Šestomjesečne tzv. estetske ortodontske terapije naime ne pomiču korijen zuba. To je vrijeme kada se može završiti samo prva od ukupno 3 faze ozbiljne ortodontske terapije. To je prva faza koja se naziva nivelacija i u ustima zaista krune zuba izgledaju ravne a zubi su zaista pravilnije postavljeni nego prije. Međutim, tek tada počinje pravi ortodontski posao koji daje trajne rezultate: pomak korijena zuba i namještanje zagriza. Ako se nakon završene nivelacije zuba aparatić skine, a korijeni zuba ostanu u početnoj poziciji, puno je veća mogućnost vraćanja zuba u prvotni položaj. I zato takvi ravni zubi traju manje od 6 mjeseci.

Što je to retencija?

Retencija je složeni sustav individualnog vođenja ortodontske terapije, postizanja stabilnosti zuba i zagriza, zadržavanje zuba na njihovom mjestu te postizanje stabilne koštane i vezivne strukture oko zuba. To je daleko zahtjevniji i važniji postupak od samog pomicanja zuba. Za retenciju je važna biološka komponenta reorganizacije okolnih tkiva oko zuba – kosti i zubnog mesa. Ta reorganizacija događa se i djelomično dok je zubni aparatić u ustima i konačno završava oko 6 do 8 mjeseci nakon završetka terapije. To je vrijeme kada je potrebno fiksnim i mobilnim napravama zube fizički zadržati u željenoj poziciji.

Koja je najbolja retencija?

Najbolja retencija je pravilno i kvalitetno provedena ortodontska terapija. Stabilnost zagriza najvažniji je cilj ortodontske terapije. Zbog toga je važno da ortodonciju radi specijalist ortodoncije jer je velik dio specijalističke edukacije iz ortodoncije posvećen upravo postizanju stabilnih i trajnih rezultata. U konačnici cilj ortodontske terapije su ne samo lijepi, nego i zdravi zubi.

Jeli retencija uvijek ista i o čemu ovisi, te koja je najbolja retencija pročitajte na Zubnom portalu Apolonije.

Primjena lasera u stomatologiji – tretmani koji donose niz prednosti za pacijenta i liječnika

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo