Zdravlje

Zdravlje

Karijes bočice – spriječite bolest koja se često javlja kod male djece

Shutterstock

Rani dječji karijes ili karijes bočice razvija se do treće godine na vanjskim plohama gornjih prednjih zubi uz rub zubnog mesa, a ako se ne reagira na vrijeme širi se i na stražnje zube te dovodi do razaranja kruna zuba.

Nastaje zbog nepravilne oralne higijene, uspavljivanja djeteta zaslađenim sokovima i mlijekom te zbog slatkiša i rafiniranih ugljikohidrata, koji se lijepe na površinu zuba te služe kao izvor hrane bakterijama. Ovaj tip karijesa nastaje kao infektivna bolest zbog rane kolonizacije usne šupljine Streptococcus mutansom tijekom prve i druge godine života, koji se najčešće prenosi s majke ili oca na dijete (vertikalna transmisija) ili od druge djece u obitelji, jaslicama ili vrtiću (horizontalna transmisija).

Koji su faktori rizika nastanka karijesa bočice?

Pojava karijesa bočice povezana je prije svega lošom navikom uspavljivanja bočicom ili dojenjem prije spavanje te hranjenjem noću. Bolest zahvaća čak 15-20% male djece, a može se prevenirati pridržavanjem uputa o oralnoj higijeni i načinu hranjenja. Edukacija o ovoj bolesti trebala bi biti sastavni dio javnozdravstvene edukacije mladih i budućih roditelja.

Kako spriječiti nastanak karijesa bočice?

Kako bismo spriječili bakterijsku kolonizaciju djetetovih usta preporučuje se ne isprobavati djetetovu hranu istom žličicom kojom se hrani dijete, izbjegavanje uspavljivanje djeteta bočicom sa slatkim napitkom ili dojenjem i noćno davanje zaslađenih napitaka.

Važan razlog zašto pedijatri mole roditelje da cijepe djecu protiv gripe

Kako prati djetetove zube

Kasnije kako s vremenom niču svi mliječni zubi, roditelj bi trebao održavati oralnu higijenu djeteta četkanjem. Za malu djecu razvili smo dječje zubne paste koje nemaju fluor pa djeca mogu slobodno gutati pastu, dok zubne paste namijenjene za primjenu kod djece starije od šest godina imaju 1450 ppm fluorida. Zube treba četkati dva puta dnevno, ujutro i navečer. Smatra se da je djeci potrebna pomoć u četkanju sve do 10. godine života.

Na četkicu se stavlja mala količina paste kao zrno graška. Sve površine zuba (vanjska površina zuba, unutarnja površina zuba i grizne plohe) četkaju se kružnim pokretima. Dijete svaki put treba pohvaliti za uloženi trud, a negativnu motivaciju (zastrašivanje stomatologom) treba izbjegavati. Optimalno vrijeme četkanja je minimalno dvije minute. Četkicu je potrebno mijenjati svaka tri mjeseca, a posjet stomatologu poželjan je svakih 6 mjeseci, kako bi se stvorila navika odlasku stomatologu koja nije povezana s bolnim stanjima.

Što kada se pojavi karijes na mliječnim zubima?

Tada je potrebno zub sanirati u što kraćem roku. Djetetovi zubi su jako osjetljivi i karijes puno brže napreduje nego kod odraslih. Kada karijes dođe blizu živca pojavljuju se bolovi. Tada je već kasno. Analgetici mogu pomoći, ali nisu trajno rješenje te je zub potrebno pravilno sanirati kako bi čuvao mjesto svom trajnom nasljedniku. Ako mliječni zub bude prerano izgubljen postoji opasnost od preranog nicanja trajnog zuba koji zauzima nepravilan položaj što dovodi do zbijenosti i ortodontske anomalije.

Kako proces izmjene mliječnih i trajnih zubi traje više godina, potrebno je osigurati nicanje trajnih zubi u zdravom nekarioznom okruženju te prije početka nicanja prvih trajnih zubi sanirati sve karijese mliječnih zubi.

Karijes možete dobiti i ako se ljubite s osobom koja ne pazi na oralnu higijenu – tvrde stomatolozi

Zašto je bitno čuvati mliječne zube?

Mliječni zubi ispadaju, a na njihovo mjesto dolaze trajni zubi koji su tu do kraja života. Bitni su jer omogućuju žvakanje hrane, sudjeluju u razvoju jasnog i razumljivog govora, čuvaju mjesto trajnim nasljednicima i usmjeravaju njihov rast te sudjeluju u pravilnom razvoju čeljusti djeteta te tako utječu na estetski izgled lica što ima utjecaj na psihički razvoj djeteta.

Prevencija je uvijek bolja opcija od liječenja. Pravilna oralna higijena i redoviti preventivni stomatološki pregledi najvažniji su u održavanju zdravlja usne šupljine i pravilnom razvoju djeteta.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo