Zdravlje

Zdravlje

Važan razlog zašto pedijatri mole roditelje da cijepe djecu protiv gripe

Shutterstock

Navode kako je porast broja oboljelih od bolesti COVID opet uzrokovao „gužvu“ u bolnicama na mjestima koja bi inače bila rezervirana za djecu koja su ozbiljno bolesna radi gripe.

Prošlog  je tjedna Američka akademija za pedijatriju poslala javnu molbu roditeljima da cijepe djecu protiv gripe, a sve radi straha od „dvostruke“ pandemije – COVID-a i gripe.

“Tijekom ove pandemije važno je zapamtiti da je i gripa vrlo agresivna respiratorna bolest, jako je zarazna i može uzrokovati ozbiljna stanja pa čak i smrt kod djece“, istaknula je dr. Flor Munoz, sa sveučilišta Baylor. “Cjepivo protiv gripe je sigurno, učinkovito i može se primiti uz ostala cjepiva za zaštitu pa i onog protiv koronavirusa“, dodala je u izvješću.

Dr. Dean A. Blumberg, šef pedijatrije i zaraznih bolesti u bolnici Davis Health, dodaje kako je cjepivo odlično kada je u pitanju prevencija protiv ozbiljnih posljedica gripe.

Stvaranje antitijela

Cjepivo protiv gripe sadrži parcijalni virus gripe, imunološki sustav reagira na taj virus tako da stvara imunološki odgovor, antitijela koja će se moći boriti protiv virusa jednom kada dođe u organizam. Cjepivo može spriječiti infekciju, a ako se razbolite, sprječava ozbiljna stanja i posljedice, izjavio je. 

Evo kolika je šansa da se zaraziti delta-sojem u ovom trenutku

“Postoje i nazalni sprejevi koji djeluju slično, a neki preferiraju upravo njega jer se ne radi o injekciji,  pa ako postoje tamo gdje živite, i njih se može koristiti za zaštitu djece“, dodao je.

Djeca i gripa

„Djeca školskog uzrasta mogu se cijepiti protiv gripe isto kao i djeca vrtićke dobi. Cjepivo je registrirano za djecu od godine dana pa na više s time da je jedina razlika da se prvo cjepivo u sezoni, do devete godine, daje u dvije doze, a kasnije ide u jednoj dozi, pred svaku sezonu gripe. Nuspojave, ako postoje, vrlo su blage, kao i kod većine cjepiva. Podsjetimo, u Hrvatskoj je, prema podacima HZJZ-a, u protekloj sezoni zabilježeno ukupno 61.206 prijavljenih osoba oboljelih od gripe, te je zabilježeno 107 smrti dok se protiv gripe cijepilo ukupno 323.303 osobe. Cijepljenje protiv gripe obavlja se svake godine, a protiv pneumokokne bolesti odrasli se u pravilu cijepe jedanput. Oba cjepiva mogu se primiti istodobno odvojenom aplikacijom, osiguravajući tako dvostruku zaštitu tijekom jednog posjeta liječniku“, pojasnila je Iva Palčić, spec. pedijatrije i uža spec. pedijatrijske nefrologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena u Zagrebu.

Da su djeca mlađa od 5 godina u rizičnoj skupini od komplikacija uzrokovanih gripom, tvrdi dr. William Schaffer, stručnjak za infektivne bolesti na sveučilištu Vanderbilt. „Istraživanja upućuju na to da se velik broj smrti povezanih s gripom dogodi kod djece koja nisu cijepljenja. Ako gledamo malo u prošlost, oko 80 posto te djece nije bilo cijepljeno, a većina je bila jako zdrava. Drugi dio djece su imali neke postojeće bolesti i bili su tako podložniji virusu“, dodaje.

Dodaje i kako su djeca mlađa od 5 godina u posebno opasnoj situacija od razvoja komplikacija od gripe, a to uključuje upalu pluća, probleme sa sinusima, disfunkcija mozga, dehidracija ili pogoršanje koje može uslijediti, poput astme.

Blumberg smatra da djeca mogu biti u posebnoj opasnosti ove godine radi niže cirkulacije gripe prošle sezone.

“Djeca mogu biti ranjivija na gripu ove godine jer je nisu imali prošle. Uz manje virusa gripe u zraku prošle godine radi restrikcija vezanih za pandemiju, djeca nisu mogla steći nikakav imunitet“, pojasnio je.

Ako zaboravljate često na ovu jednu stvar, to može biti simptom demencije

COVID i gripa

Stručnjaci dakle savjetuju da se djeca stara od 12 do 17 godina cijepe protiv COVID-a, a djeca koja bolest imaju, o bilo kakvom obliku da se radi, moraju se prvo oporaviti prije nego prime cjepivo protiv gripe.

“Trenutno je sigurno da je slaba aktivnost virusa gripe dok je broj slučajeva s COVIDOM u porasti, a i bolest je puno ozbiljnija pa bih svakako savjetovao da se djeca prva cijepe protiv COVID-a“, dodaje Blumberg te zaključuje kako je sve rečeno i kako nema razloga da se djeca preventivno ne cijepe protiv ove bolesti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo