Zdravlje

Zdravlje

Obožavate žvakaće gume? Stomatolozi otkrili koje birati i tko ih mora izbjegavati u širokom luku

Sigurno i sami imate neke nedoumica kada je riječ o zdravlju i oralnoj higijeni, a tko će vam pomoći bolje u donošenju odluke od vrhunskih stomatologa?

Upravo zato postavili smo dr. med. dent. Tamari Žaji Miličić, spec. stomatološke protetike, i dr. med. dent. Marku Miličiću, oralnom kirurgu šest blic pitanja kako bi nam pomogli u odluci kako najbolje paziti na zdravlju zubi. 

Životni partneri i kolege u ordinaciji: Oduvijek radimo zajedno, a pacijenti su nam tema do dugo u noć

1. Električna ili klasična četkica za zube?

Dr. Tamara: Ja osobno preferiram električnu, ali je zapravo svejedno, ako se zubi pravilno i temeljito četkaju. Ako netko ne čisti temeljito zube, za njega je bolja opcija električna četkica jer ona posao odrađuje umjesto njega. Jedna i druga rade na istom principu – mehanički skidaju plak sa zuba.

Dr. Marko: Moj izbor je mehanička četkica. Slažem se sa svime što je Tamara rekla. Za malo ljenije i nevješte, električna četkica bolji je izbor.

2. Interdentalna četkica ili konac za zube?

Dr. Tamara: Interdentalna četkica ima više veličina, ovisno o razmaku između zuba. Konac za zube ne morate imati u više veličina. Tako da bih se zbog praktičnosti odlučila za konac za zube. Njime isto tako možete manje povrijediti i raskrvariti zubno meso.

Dr. Marko: Bitno je da se koristi jedno ili drugo.

3. Tuš za zube – da ili ne?

Dr. Marko: Svakako.

Dr. Tamara: Da, naravno, naročito kod stisnutih zuba, za teško dostupna mjesta, ili kod protetskih radova.

4. Žvakaće gume ili osvježavajući bomboni?

Dr. Tamara: Žvakaće gume bez industrijskog rafiniranog šećera, sa ksilitolom (Xylitol), ali uz važnu opasku. Za ljude s problemima s čeljusnim zglobom žvakaće gume nisu preporučljive.

Dr. Marko: Žvakaće gume jer potiču izlučivanje sline što je dobro za ispiranje usta.

5. Fiksni ili mobilni zubni aparatić?

Dr. Tamara: Oba su dobra, ali biram mobilnu verziju, i to Invisalign, jer jednako kvalitetno ispravlja zube, a aparatić se ne vidi, ne narušava izgled pacijenta. Klasični mobilni aparatići za zube isključivo su za djecu i mješovitu denticiju.

Dr. Marko: I ja bih se, da moram u ovim godinama nositi aparatić, zbog prirode posla, odlučio radije na prozirne udlage koje se mogu skidati, pogotovo kad kao Invisalign ispravljaju i teže anomalije, a ne vide se u ustima dok ih nosite.

6. Izbjeljivanje zubi gelom ili lasersko?

Dr. Marko: Lasersko. Brže i bolje izbjeljuje zube.

Dr. Tamara: I ja sam za lasersko izbjeljivanje. Daje dulje rezultate. Zubi su bjelji za nekoliko nijansi i do dvije godine.

Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo