Potvrđeno – parodontitis uzrokuje komplikacije u trudnoći

Trudnica, zubi

Posljednjih desetljeća intenzivna istraživanja na polju parodontne medicine pokazala su da je prisustvo neliječene parodontne bolesti od presudne važnosti za neka kronična sistemska oboljenja te je, osim što uzrokuje pogoršanje osnovne bolesti, za neka stanja i osnovni krivac.

Mehanizam utjecaja parodontitisa na udaljene sustave u tijelu temelji se na velikom broju istih ili različitih bakterija prisutnih u parodontnom džepu koje vremenom prelaze u krvotok te mogu na različite načine izazivati početak ili komplikacije određenih stanja ili bolesti u osoba koje su podložnije.

StomatologU cijeloj seriji istraživanja koja su otkrila nedvojbenu povezanost parodontitisa i dijabetesa, parodontitisa i nastanka kardiovaskularnih oboljenja, parodontitisa i kroničnih respiratornih bolesti itd., možda najmanje spominjana van stručne literature, a istovremeno najzanimljivija, istraživanja su koja su otkrila povezanost neliječene parodontne bolesti i ishoda trudnoće.

Naime, početna istraživanja pokazala su veću pojavnost prijevremenih poroda u majki koje su imale parodontitis u odnosu na majke koje su imale zdravo stanje usne šupljine. Također, u majki koje su bolovale od parodontne bolesti, novorođenčad je imala manju porođajnu težinu u odnosu na bebe koje su rodile zdrave majke.

Pretpostavlja se da je, uz ostale uzroke, prisutnost bakterija i bakterijskih produkata koje su cirkulacijom došle iz udaljenih upalnih žarišta u parodontnim džepovima te prešle placentarnu membranu, to što pokreće cijelu kaskadu imunih odgovora i obrambenih mehanizama organizma te kao posljedicu ima prijevremeni porod.

Dapače, u plodnoj vodi majki koje su inficirane raznim genitourinarnim infekcijama, dokazana je povećana količina bakterijskih produkata koje potom uzrokuju povećane koncentracije hormona i medijatora upale odgovornih za početak poroda.

Vremenom je dokazano da se u onih majki koje nisu imale potvrđene lokalne genitourinarne infekcije, ali su imale povišene količine bakterijskih produkata u plodnoj vodi, prema istom mehanizmu javlja udaljena infekcija u usnoj šupljini, infekcija parodonta, odnosno parodontitis.

U prilog tome govore i nalazi određenih povišenih specifičnih fetalnih imunoglobulina u plodnoj vodi koji znače da je fetus bio direktno izložen djelovanju mikroorganizama iz parodontnih lezija majke koja inače nije imala drugih infekcija.

ZubiBrojna istraživanja koja su uslijedila u svijetu, potvrdila su iznenađujući i dojmljiv omjer rizika za prijevremeni porod djece s niskom porođajnom težinom u majki koje boluju od parodontne bolesti.  

Žene s parodontnom bolesti izložene su tri do pet puta većem riziku od prijevremenog poroda u odnosu na majke koje su zdrave.

U istraživanju provedenom 2003. godine u Hrvatskoj, znanstvenici su ustanovili da i u nas postoji slično pa i gore stanje. Omjer rizika bio je 7.8, a za prvorotkinje 8.1.

Povezanost stanja majke i utjecaja na fetus ili novorođenče najbolje ilustrira činjenica da ako majka ima neliječeni karijes, njezino dijete ima četiri puta veći rizik od karijesa u odnosu na djecu zdravih majki.

Također, ako su majke konzumirale velike količine šećera, njihova djeca su imala četiri puta veći rizik od pojave karijesa u odnosu na djecu majki s niskom konzumacijom šećera.

Važno je znati da u trudnica također postoji povećana razina hormona estrogena i progesterona koji utječu na izmijenjenu reakciju na bakterije usne šupljine, tj. veću osjetljivost osobito na one koje su štetne po zdravlje gingive, uzrokujući tzv. trudnički gingivitis. (To se također odnosi na žene koje koriste neke oralne kontraceptive starijih generacija).

Međutim, hormoni, sami po sebi, nikako nisu uzrok gingivitisa, već su to bakterije iz bakterijskog plaka (biofilma) koji se taloži na zubima.

ZubiDo trudničkog gingivitisa dolazi u 60 posto do 75 posto trudnica! Ako je gingivitis bio prisutan i prije trudnoće, najvjerojatnije će doći do pogoršanja situacije, osobito ako se ne liječi.

Neliječeni gingivitis dovodi do parodontitisa koji uzrokuje komplikacije u trudnoći – prijevremene porode i rođenje djece s malom porođajnom težinom, a to je glavni razlog bolesti i smrtnosti novorođenčadi.

U nedavnim studijama dokazano je da je kronični parodontitis i prisutnost određenih bakterija koje ga uzrokuju statistički značajno povezan s preeklampsijom u trudnica.

Najnovije studije potvrdile su ova prethodna saznanja da je parodontitis u trudnica povezan s preeklampsijom, koja, neprepoznata, može dovesti do neželjenog ishoda trudnoće. Procjena je da su preeklampsija i eklampsija odgovorne za više od 76 000 smrti majki i beba godišnje na svjetskoj razini.

Preeklampsija je hipertenzijski poremećaj koji pogađa 5 do 8 svih trudnoća, a obično se javlja krajem drugog ili rano u trećem tromjesečju trudnoće.

Autor teksta: mr.sc. Miljena Mia Girotto, specijalist parodontolog

Preuzeto iz stomatološkog časopisa za pacijente Smile.

Smile

 Prati nas na Viber Public Chatu!