Zdravlje

Zdravlje

Smanjite rizik od srčanog udara – stomatološkim pregledom

Većina nas zazire od pomisli posjete stomatologu. Zbog straha lišavamo se prikladne zdravstvene skrbi te moguće ugrožavamo ne samo svoje oralno zdravlje – nego i cjelokupno zdravlje. Naime, redovitim posjetama stomatologu možete smanjiti svoj rizik od srčanog ili moždanog udara!

Tajvanski su stručnjaci proučavali preko 102.000 pacijenata bez ikakvih kardiovaskularnih problema kroz razdoblje od sedam godina.

Ustanovili su kako osobe koje svoje zube čiste kod stomatologa jednom svake dvije godine imaju 24 posto niži rizik od srčanog udara te 13 posto niži rizik od moždanog u odnosu na osobe kojima stomatolog nikada ne čisti zube. Dobrobiti su imali čak i ispitanici koji su rjeđe posjećivali stomatologa – njihov je rizik od srčanog udara bio 13 posto manji, a rizik od moždanog devet posto niži.

Oralna higijena je vrlo važna i svima bismo trebali pomoći tako da ih naučimo pravilnom načinu održavanja oralnog zdravlja. Vaši su zubi bitni, stoga ih dobro pazite”, savjetovao je Zu-Yin Chen iz Veteranske opće bolnice u Taipeiju.

Istraživanje iz 2010. je pokazalo kako četkanje zuba dva puta dnevno može smanjiti rizik od krvožilnih bolesti za čak 70 posto, s obzirom da smanjuje količinu bakterija u ustima koje doprinose kroničnim upalama povezanima s nakupljanjem plaka u krvnim žilama. Međutim, samo profesionalno čišćenje u stomatološkoj ordinaciji može u potpunosti ukloniti plak sa zubiju, koji ako se ne očisti može dovesti do karijesa ili gingivitisa. Neliječene bolesti desni također doprinose riziku od bolesti krvožilnog sustava.

Nameće se pitanje: kada ste posljednji put bili kod stomatologa?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo