Zdravlje

Zdravlje

Što morate znati o 3D navigaciji u dentalnoj implantologiji?

Herojski zahvati i postignuća iz domene robotske kirurgije kojima se danas izvode zahvati, do prije par godina se moglo samo sanjati.

Ovakve impresivne pothvate omogućio je napredak tehnologije koji nam svakodnevno otvara nove mogućnosti i ruši granice mogućeg. Do sada su ovaj tehnološki razvoj i inovacije bili rezervirani samo za najkompliciraniju kirurgiju, međutim, napokon možemo reći kako je i implantologija postala jedna od područja koje napreduje istim koracima.

Aktivni ugljen: može li se zubima vratiti bjelina na prirodan način?

3D navigacija novost je u dentalnoj implantologiji

Ona nam omogućuje da puno preciznije i sigurnije planiramo i postavljamo dentalne implantate. Ono što je do sada bilo nemoguće ili vrlo rizično, sada postaje gotovo rutinski zahvat. Ova napredna tehnologija prati ugradnju implantata u realnom vremenu i pomaže implantologu da sa sigurnošću u svakom trenutku zna gdje postavlja implantat, u kojem odnosu na bliske anatomske strukture te mu na taj način gotovo daje ”rendgenski vid”.

Uz 3D navigaciju, osim preciznosti kod postavljanja implantata i u najzahtjevnije situacije, može se raditi postavljanje implantata bez nepotrebnog ”otvaranja i rezanja” te se samim time oporavak i cijeljenje rane od implantata znatno skraćuje.

Planiranje ugradnje implantata

Već neko vrijeme ova impresivna nova tehnologija koristi se u dentalnoj implantologiji i pokazuje izvrsne rezultate. Studije i analize pokazuju kako je ugradnja implantata uz navigacijski sustav mnogo preciznija nego klasična ugradnja. Za korištenje ovog sustava nije potrebno dodatno zračenje niti posebna priprema. Dovoljna je obična 3D slika područja u koje se planira ugradnja implantata.

Prerano izgubljeni mliječni zubi podloga su za ortodontske probleme

Kod planiranja ugradnje implantata sa ovim sustavom puno je lakše odmah i predvidjeti i isplanirati protetski rad te se time znatno olakšava konačna izrada krunica ili mostova. Ovo posebno dolazi do izražaja kod planiranja all-on-4 i all-on-6 zahvata gdje je količina kosti ograničena te je vrlo bitno precizno isplanirati ali i ugraditi implantate. S ovakvim sustavima možemo sa sigurnošću reći kako se implantat može ugraditi i u situacijama kada to klasična implantologija ne može.

Vitamin D kao ključ uspjeha kod ugradnje dentalnih implantata

Foto: Arhiva, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo