Zdravlje

Zdravlje

Što se može dogoditi ako perete zube samo jednom dnevno?

Kako bismo svoje zube očuvali zdravima, važno je svakodnevno ih prati i održavati dentalnu higijenu.

Naša usta dom su nizu bakterija, a njihov je cilj uništiti sve ono što se na zubima nalazi. U 24 sata, te se bakterije organiziraju u mikrokolonije, nastanjuju se na površini zuba i stvaraju naslagu pod nazivom biofilm. Počinju se razmnožavati, otpuštati svoje metaboličke produkte koji rezultiraju neugodnim zadahom – što je zapravo i glavni razlog zašto ujutro jedva čekamo oprati zube.

Ako zube peremo jednom u 24 sata, postaje veća šansa od razvijanja plaka. Ako pranje zuba izbjegavamo duže od toga, postoji veća šansa za oboljenjem od gingivitsa, upale zubnog mesa. Ovo dentalno stanje nikako ne smijemo ignorirati, pogotovo jer je ono reverzibilno, a u slučaju da se ono ne liječi – nastaje paradontitis, teži oblik upale zubnog mesa. Tada, upala ne zahvaća samo desne, već se širi po kosti i ligamentu i zahtjeva paradontološko liječenje.

Karijes je također jedna od dentalnih bolesti kojoj se podliježete ako samo jednom dnevno perete zube. Ona je kronična bolest, a nastaje zbog neadekvatnog i neredovitog pranja zuba, izbora hrane i sličnih loših navika.

Već s nicanjem prvog zuba mora započeti zaštita od karijesa!

Prije nego odlučite leći u krevet i ignorirati obavezu pranja zuba, razmisliti kako je svaki vaš ostatak hrane – dar za bakterije i za njihovo razmnožavanje, pogotovo kada se radi o ostatcima šećera.

Iako mnogi spominju pranje zuba pola sata nakon jela, mnogi stručnjaci napominju kako je dva puta dnevno temeljito opranje zuba dovoljno za održavanje zdrave zubne oaze.

Držite li se ovih 7 pravila za zdravlje zubi?

Saznajte cijene kod stomatologa, koliko zapravo koštaju zdravi i lijepi zubi, a isprobajte i ova 4 prirodna recepta za izbjeljivanje zubi!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo