Zdravlje

Zdravlje

Zamolili smo stomatologa da nam objasni kako izgleda virtualni pregled zubi i kaže – pacijenti su opušteniji

U vrijeme lock-outa zbog COVID-19, telestomatologija ušla je na velika vrata u Hrvatsku i kada opasnost prođe, ona neće nestati. Jeste li spremni za budućnost stomatologije?

Kako izgleda virtualna priprema?

Pandemija COVID-19 donijela sam je brzo uvođenje informatizacije koja nam olakšava obavljanje svakodnevnih životnih obveza. Fizički odlazak u školu, kazalište, banku, liječniku obiteljske medicine ili stomatologu zamijenio je virtualni sastanak.

Virtualni pregled stomatologa dogovoreni je susret liječnika i pacijenta preko određene aplikacije. Prije dogovaranja termina virtualnog stomatološkog pregleda pacijenti popunjavaju kratki upitnik o općem stanju zdravlja, oralnom zdravlju i o problemima s zubima koji ih muče. Priprema za pregled uključuje i slikanje fotografije i/ili videa svojih zuba, zagriza i odnosa gornje i donje čeljusti. Ako pacijent ima RTG snimku može je priložiti. Nakon toga slijedi virtualni pregled.

Novi trendovi u stomatologiji zbog pandemije: Jeste li dobar kandidat za virtualne preglede?

Kako izgleda virtualni stomatološki pregled?

Tijek virtualnog pregleda ne razlikuje se puno od uobičajenog kliničkog pregleda. Međusobno upoznavanje, pregled usne šupljine za koju nam je potrebno malo pacijentove pomoći, nakon čega slijede pacijentova pitanja koje prerastu u ugodan razgovor.

Pacijenti su na virtualnom pregledu znatno opušteniji i razgovorljiviji nego na tradicionalnom kliničkom pregledu. Vjerojatno im poznato okruženje doma i odsustvo novog prostora ordinacije ugodnije za prvi kontakt. Čini se da bi u slučaju izraženog straha od stomatologa ovo mogao biti prvi i najodlučniji korak u borbi protiv dentalne fobije i višegodišnjeg nerješavanja problema sa zubima.

Daljnji koraci pregleda odnose na dogovaranje daljnjih postupaka, dodatne dijagnostike te na izradu plana potrebnih stomatoloških zahvata, kao i na simulaciju izgleda novog osmjeha na fotografiji koju je pacijent poslao putem obrasca.

Koji su dodatni benefiti virtualnog pregleda?

Preporučujem svima koji imaju paralizirajući strah od zubara da razmisle i probaju s virtualnim pregledom za početak. Možda im to promijeni život. Osim straha, virtualnim pregledom premoštavaju se i kilometri udaljenosti između liječnika i pacijenta. Zvuči gotovo nevjerojatno da tako jednostavno i brzo možete napraviti kontrolu vašeg pacijenta koji je na drugom kontinentu. To je posebno izraženo kod ortodontskih kontrola koja se ponekad svode na neophodno monitoriranje započetog procesa koji treba trajati neko vrijeme. Iskoristite mogućnosti koje vam nudi telestomatologija i naručite se na virtualni stomatološki pregled već danas!

Više pročitajte ovdje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo