Zdravlje zubi kod djece - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje zubi kod djece

Često roditelji pitaju kada bi trebali doći s djetetom u prvi posjet stomatologu. Idealno bi bilo da se do prvog rođendana obavi prvi pregled. Taj prvi pregled ima svrhu edukacije i prevencije. Doktor dentalne medicine može upozoriti roditelje na što trebaju paziti i dati savjete o pravilnom održavanju higijene kod tako malog djeteta. Prvi pregled nikako ne bi trebao biti nakon 3. godine djetetova života.

Svakodnevna higijena i pravilna prehrana

Najčešći razlog nastanka karijesa kod djece jest konzumiranje zaslađenih napitaka i hrane na bočicu bez pranja zubića nakon obroka, odnosno prije spavanja. Na taj način se stvaraju naslage na mliječnim zubima i dovode do nastanka tzv. cirkularnog ili karijesa bočice. Tim naslagama se hrane bakterije stvarajući kiseline koje “nagrizaju” zubnu caklinu. U početku je to vidljivo u obliku promjene boje zuba koja postaje sve uočljivija, te nakon nekog vremena prelazi u karijesnu leziju.

Jedini način da do toga ne dođe jest izbjegavanje takvih napitaka uopće, a pogotovo prije spavanja i naravno uvođenje obaveznog pranja zubića. Dok je dijete malo dovoljno je s gazom i vodom prebrisati zube, a zatim s vremenom uvesti dječju četkicu i na kraju i pastu za zube namijenjenu djeci (nakon treće godine). Osim svakodnevne oralne higijene i pravilne prehrane najvažnije su redovite kontrole kod stomatologa.

Važnost redovitih kontrola

Redovite kontrole (svakih šest mjeseci) su izrazito važne iz više razloga. Ako dijete ne osjeća bol, ne znači da su mu svi zubi zdravi, a to može provjeriti samo stomatolog. Zdravlje mliječnih zuba mora se održavati jer oni mogu kasnije utjecati i na trajne zube. Osim toga, redovite kontrole su posebno važne jer na taj način dijete usvaja naviku brige o oralnom zdravlju, te spoznaje da stomatološka ordinacija ne mora biti razlog straha, jer ne odlazi tamo samo kada ga boli.

U Ledikdent dentalnom centru dijete pri prvom dolasku prolazi prilagodbu i edukaciju čime ga se pripremi za idući put kada će mu se po potrebi sanirati zubi. Važno je s djetetom kod kuće otvoreno popričati o stomatologu, ispričati djetetu priču ili pjesmicu o zubima i kroz igru ga pripremiti na pregled. Kada dolazite na pregled odvojite vrijeme za dolazak jer je strpljenje s djecom izrazito važno i ne smije ih se požurivati, kada su spremni oni će to sami pokazati. Popravljanje zubića provodi se potpuno bezbolno uz pomoć lokalne anestezije koja uvelike pomaže pri otklanjanju boli. Ništa manje važni nisu ni crtići koje mogu gledati za vrijeme pregleda.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo