Zdravlje

Zdravlje

7 prijetnji muškom zdravlju

Kad je zdravlje u pitanju – muškarci su sami sebi najveći neprijatelji. Pušenje, piće, stres… sve to smanjuje otpornost muškog organizma.

Infarkt srca, angina pektoris

Svaki dvanaesti muškarac umre od infarkta srca prije odlaska u mirovinu. Muškarac je posebno u velikoj opasnosti ako je u njegovoj obitelji bilo slučajeva infarkta srca ili moždanog udara. Ako ste predebeli, pušite, imate povišen krvni tlak ili bolujete od dijabetesa – ne smiješi vam se svjetla budućnost!
Savjet liječnika: prestanite pušiti, redovito vježbajte (barem dva puta tjedno). Izgubite suvišne kilograme, smanjite unos alkohola. Jedite više voća i povrća, a što manje namirnica koje sadrže životinjske masti. Redovito kontrolirajte krvni tlak.

Bolesti povezane s pušenjem

pušenjeMuškarac koji puši ima dvaput veće šanse umrijeti prerano. U prosjeku, pušači umru najmanje šest godina prije nepušača. Mnoge bolesti povezane s pušenjem dovode duge, bolne smrti. Rak pluća, u pravilu izazvan pušenjem, najučestaliji je oblik raka u muškaraca i obično je smrtonosan. Pušenje može izazvati i rak usta, grla i mokraćnog mjehura, infarkt srca i moždani udar, visoki krvni tlak, bronhitis, emfizem, impotenciju i smanjenu plodnost.
Savjet liječnika: prestanite pušiti!

Rak kože

Najznačajniji čimbenik rizika je pretjerano izlaganje suncu. Srećom, uz iznimku smrtonosnog zloćudnog melanoma, rak kože se može izliječiti ako se pravodobno otkrije.
Savjet liječnika: koristite sredstvo za zaštitu od sunca. Pripazite na madeže. Ako primijetite bilo kakvu promjenu veličine ili oblika madeža, posjetite liječnika.

Rak debelog crijeva

To je treći je po učestalosti oblik raka medu muškarcima. Povezuje se s velikim unosom mesa i životinjskih masti, te nedovoljno biljnih vlakana. Ulogu, međutim, igraju i genetski čimbenici.
Savjet liječnika: Konzumirajte obroke siromašne životinjskim mastima, a bogate vlaknima koja se nalaze u voću, povrću, žitaricama i sjemenkama. Ako se rak crijeva javljao u vašoj obitelji, redovitei pregledi su obavezni.

Pretjerivanje s alkoholom

alkoholUmjerena količina alkohola može čak i dobro djelovati na srce, ali
previše alkohola može izazvati visoki krvni tlak, impotenciju i
oštećenja srca, jetre i mozga.
Savjet liječnika: preporučena dnevna
količina alkohola za muškarce iznosi: najviše čaša vina, pola litre
piva ili čašica oštrog pića.

Rak testisa

Više od polovice oboljelih od raka testisa su muškarci mladi od 35. Iako ukupno gledajući rijedak, to je najučestaliji tip raka u muškaraca mlađih od 40 godina. U proteklih se 20 godina broj oboljelih udvostručio.
Savjet liječnika: jednom mjesečno sami pregledajte testise. U devet od deset slučajeva rak testisa se u ranoj fazi može izliječiti.

Rak prostate

Od muškaraca koji svake godine obole od raka prostate, polovica će umrijeti. Često se bolest javlja u određenoj obitelji i vodeći je uzrok smrti od raka u muškaraca starijih od 55 godina.
Savjet liječnika: Rak prostate ne pokazuje uvijek simptome. Ako oni postoje, obično se svode na probleme s mokrenjem. Osjećate li stalnu potrebu za mokrenjem ili je mokrenje otežano, obratite se liječniku.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo