Dugotrajno uzimanje opioidnih analgetika vodi erektilnoj disfunkciji? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Dugotrajno uzimanje opioidnih analgetika vodi erektilnoj disfunkciji?

Muškarci koji uzimaju opioidne analgetike kroz dulje razdoblje imaju najviši rizik od erektilne disfunkcije. To ne znači da ovi lijekovi uzrokuju erektilnu disfunkciju, ali i pacijenti i kliničari bi trebali biti svjesni ove veze kada se odlučuju na opioide za liječenje bolova u leđima.

Redovito uzimanje opioidnih analgetika, lijekova na recept za jake bolove, povezano je s povišenim rizikom od erektilne disfunkcije. Tako glasi zaključak američkih istraživača koji analizirali zdravstvene podatke preko 11.000 muškaraca s bolovima u leđima. Točnije, muškarci koji su uzimali lijekove protiv bolova na recept također su u većoj mjeri uzimali i lijekove za erektilnu disfunkciju ili zamjenu za testosteron.

Tako je više od 19 posto ispitanika koji su uzimali velike doze opioida barem četiri mjeseca također uzimalo lijekove za erektilnu disfunkciju, usporedno s manje od sedam posto muškaraca koji nisu uzimali opioidne analgetike.

Studija Centra za istraživanje zdravlja Kaiser Permanente pokazala je kako su muškarci stariji od 60 godina skloniji dijagnozi erektilne disfunkcije, za što uzimaju lijekove, ali čak i kada se dob i slični faktori uzmu u obzir, istraživači i dalje tvrde da su muškarci koji uzimaju opioidne analgetike 50 posto skloniji uzimanju lijekova za erektilnu disfunkciju.

“Muškarci koji uzimaju opioidne analgetike kroz dulje razdoblje imaju najviši rizik od erektilne disfunkcije. To ne znači da ovi lijekovi uzrokuju erektilnu disfunkciju, ali i pacijenti i kliničari bi trebali biti svjesni ove veze kada se odlučuju na opioide za liječenje bolova u leđima”, objasnio je Richard Deyo, voditelj studije u časopisu Spine.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo