Elektrošokovi za povećanu prostatu

voda, boca, park, trcanje, vjezbanje

Sonda koja smanjuje proširenu prostatu za samo pola sata mogla bi olakšati tegobe mnogih muškaraca.

Uređaj koristi blagu električnu struju kako bi tretirao benignu hiperplaziju prostate (BHP), koja se povećava zbog starenja tijela. Određeni stupanj BHP-a prisutan je u 80 posto muškaraca iznad 40. godine, a brojka se poveća i do 95 posto kod muškaraca starijih od 80 godina.

Iako benigna hiperplazija prostate nije povezana s rakom prostate, ona može uzrokovati probleme s bubrezima i dovesti do depresije ukoliko se ne tretira.

Prostata je oraholika žlijezda koja stvara sjeme, te se povećava s godinama. Kada postane veća, pritišće uretru, tj. cijev koja nosi mokraću iz mjehura.

Simptomi koje benigna hiperplazija prostate nosi sa sobom su usporeno mokrenje, slabi mlaz, bol pri mokrenju, isprekidanost mlaza, jak i iznenadan podražaj za mokrenjem te inkontinencija.

Neuroflo sonda, koju je razvila američka tvrtka Ionix Medical, mogla bi ponuditi alternativnu metodu liječenja lijekovima ili operaciji. Djeluje na principu otpuštanja blagih elektrošokova koji ubijaju tisuće stanica povećane prostate.

Stanice koje umiru ostavljaju sićušne "praznine" i prostata se uruši u sebe, te tako olakšava pritisak na uretru. Proizvođači najavljuju kako bi mogla biti dostupna unutar tri godine.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!