Kemoterapija dugoročno šteti muškarcima

rak, terapija, medicinska sestra

Teške neurološke nuspojave, kao što su gubitak boje u rukama i nogama kada se izlože hladnoći, tinitus (percepcija zvuka u uhu ili glavi bez vanjskog podražaja) i oštećen sluh česte su tegobe kod muškaraca koji su primili kemoterapiju zbog raka testisa, u odnosu na one koji nisu odabrali ovaj oblik liječenja.

Norveški su stručnjaci pregledali muškarce koji su prošli neki oblik terapije za rak testisa između 1980. i 1994. godine. Oni koji su primili kemoterapiju češće su primijetili dugoročne i vrlo negativne posljedice za zdravlje.

stanice rakaČak se 39 posto ispitanika požalilo zbog diskoloracije ruku i nogu kada su izložene hladnoći, 29 posto je osjećalo trnce u rukama i nogama, 21 posto je imalo oštećen sluh, dok je 22 posto imalo probleme s tinitusom.

Kontrolna skupina koja se nije odlučila za kemoterapiju nije iskusila toliko puno neuroloških oštećenja, što ukazuje na negativne nuspojave kemoterapije u dugoročnom smislu.

Ovo istraživanje najbolje pokazuje pravo lice kemoterapije – ona je otrov, tvrde stručnjaci. Iako smanjuje stanice raka, ustvari, ona sistematski truje tijelo i uništava ostale stanice, pa čak i one najbitnije u mozgu, srcu, jetri i bubrezima.

Jedini način na koji se osobe mogu zaštititi od negativnih posljedica kemoterapije jest uzimanje nutritivnih dodataka prije nego što ciklus liječenja uopće počne. Naravno, ovo je dvosjekli mač. Onkolozi upozoravaju pacijente da se ne upuštaju u ovakve pripreme her takvi dodaci blokiraju učinke kemoterapije.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!