Zdravlje

Zdravlje

Liječenje hepatitisa C izaziva seksualnu disfunkciju

U Hrvatskoj je hepatitisom C zaraženo oko 75.000 osoba! Muškarci koji primaju antivirusnu terapiju u svrhu liječenja kroničnog hepatitisa C, često dožive neki oblik seksualne disfunkcije. Potvrdila je najnovija studija objavljena u časopisu Gastroenterology.

Radi se o prvoj studiji koja je otkrila da kombinirana terapija peginterferonom i ribavirinom kao nuspojavu ima seksualnu disfunkciju. Spomenuta terapija može utjecati na sve tri komponente seksualnog zdravlja: želju, funkciju i zadovoljstvo.

U istraživanju su sudjelovali muškarci koji su i prije terapije patili od smanjene seksualne želje, nezadovoljstva seksualnim životom, problema s erekcijom ili ejakulacijom. Nakon četiri tjedna primanja antivirusne terapije, većina je pacijenata prijavila postupno pogoršanje. Na kraju terapije, pogoršanje je prijavilo gotovo 50 posto muškaraca.

Iako je seksualno zdravlje važan segment kvalitetnog života, nuspojave liječenja peginterferonom i ribavirinom se rijetko spominju.
“Većina članaka o liječenju hepatitisa C uopće ne spominje seksualnu disfunkciju kao potencijalnu komplikaciju terapije”, napomenuli su autori studije.

M. Popović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo