Zdravlje

Zdravlje

Loše spavate? Vaš je rizik raka prostate dvostruko veći

Muškarci, kakvi ste u krevetu? Pritom ne mislimo na vaša ljubavna umijeća, nego na naviku spavanja. Najnovije islandsko istraživanje pokazalo je kako su muškarci koji imaju problema sa snom dvostruko izloženiji razvijanju raka prostate u odnosu na muškarce koji spavaju kao bebe.

“Problemi sa snom vrlo su česti u modernom društvu i mogu imati štetne zdravstvene posljedice. Stalno se javljaju istraživanja koja pokazuju kako su žene s problematičnim snom izložene povišenom riziku od raka dojke, ali manje se toga zna o potencijalnoj ulozi problema sa spavanjem na rak prostat”, objasnila je Lara Sigurdardóttir sa Sveučilišta Islanda iz Reykjavika.

Njen je tim pratio preko 2100 muškaraca bez raka prostate starih između 67 i 96 godina koji su odgovorili na upitnik o svojim navikama spavanja: uzimaju li lijekove za lakši san, imaju li problema sa spavanje, bude li se po noći i mogu li kasnije ponovno zaspati s lakoćom… Nakon pet godina, ukupno je 6,4 posto ispitanika razvilo rak protate.

U odnosu na ispitanike koji nisu imali probleme sa snom, rizik od raka prostate bio je proporcionalno viši u odnosu na ozbiljnost problema sa snom te su ovi ispitanici bili izloženi dvostruko višem riziku. Također, njihov rizik razvijanja naprednog raka prostate bio je čak trostruko veći, upozorili su istraživači čiji je rad izašao u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

“Ako se naši rezultati potvrde daljnim istraživanjem, spavanje bi moglo postati ciljem intervencije kako bi se smanjio rizik od razvijanja raka prostate”, zaključila je Sigurdardóttir.

Osim dobrog sna nakon kojeg ste odmorni i osvježeni, postoje još mnogi načini na koje možete smanjiti svoje izglede razvijanja ove maligne bolesti: Kako
smanjiti rizik raka prostate?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo