Zdravlje

Zdravlje

Mladi pasivni pušači kasnije imaju viši tlak

Dječaci koji su izloženi dimu tuđih cigareta skloniji su višem tlaku kada odrastu te su tako izloženi povišenom riziku od hiperenzije, tvrde američki istraživači.

Stručnjaci Instituta okoliša pri Sveučilištu u Minnesoti analizirali su statističke podatke američkog nacionalnog istraživanja provedenog između 1999. i 2006. godine i koncentrirali se na izloženost gotovo 6500 djece pasivnom pušenju. Djeca su odgovorila na pitanje jesu li živjeli s pušačem te su testirani na kotinin – kemikaliju koju stvara naše tijelo ako je izloženo nikotinu.

U odnosu na dječake koji nisu bili okruženi pušačima, mališani stari između osam i 17 godina koji su bili izloženi pasivnom pušenju imali su znatno povišen sistolički tlak.

“Dok povećanje krvnog tlaka kod dječaka iz našeg istraživanja nije nužno klinički značajno za individualno dijete, ono ima velike implikacije za populacije. Preko jedne trećine djece u SAD-u i diljem svijeta je izloženo dimu cigareta u količini za koju se utvrdilo kako ima štetni utjecaj na krvožilno zdravlje”, objasnila je Jill Baumgartner, voditeljica studije.

Rezultati ovog istraživanja nisu bili jednaki za djevojčice. Naime, one su imale niži tlak nego dječaci.

“Ovo otkriće podupire nekoliko prethodnih studija i sugerira kako postoji nešto u vezi ženskog spola što pruža zaštitu od štetnih promjena u žilama zbog izloženosti dimu cigareta. Sljedeći važni korak je razumjeti zašto”, zaključila je Baumgartner.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo