Nakupljanje bijesa je pogubno za srce

bijes, ljutnja, stres

Muškarci koji nikako ne izražavaju svoj bijes zbog sukoba na radnom mjestu s kolegama ili nadređenim, imaju dva puta veći rizik od srčanog udara ili smrti zbog srčanih bolesti nego oni koji otvoreno pokazuju svoju ljutnju.

Ignoriranje sukoba s kolegama na poslu povezano je s tri puta većim rizikom od srčanog udara ili koronarne smrti, pokazala je švedska studija koja je uključila 2,8000 muškaraca.

"Nije dobro okrenuti se i otići nakon sukoba ili zatomiti osjećaje", zaključila je psihologinjica Constanze Leineweber, jedna od nekoliko čelnika istraživanja.

stresNažalost, istraživanje nije ponudilo dobre načine ophođenja sa stresom na poslu, nego je samo analiziralo učinke loših metoda.

S druge strane, kanaliziranje frustracija s radnog mjesta u otvorene sukobe kod kuće nije otkrilo veći rizik od srčanih oboljenja. Iako ovakvo postupanje nije pravedno prema drugim članovima kućanstva, čini se kako je srce "ljutih" muškaraca u ovom slučaju sigurno.

Ovo je istraživanje obuhvatilo samo muškarce jer je prethodno dokazano kako žene bolje reagiraju na stres nego njihovi snažniji partneri. Ugodnije se osjećaju u društvenim situacijama, više razgovaraju i komuniciraju, dok se muškarci zatvaraju u sebe i nakupljaju razne negativne emocije dok jednom ne puknu. Upravo je to pucanje tempirana srčana bomba!

"Radno okruženje je važno. Potrebna je interakcija između kolega kako bi svi bili slobodni izraziti svoje mišljenje. Nije u redu ako na posao dolazite s osjećajem kako nikome nije stalo. No, kada stignete kući, važno je podijeliti osjećaje s nekim. Djeca uče iz ponašanja svojih roditelja. Ostavit ćete značajan trag na dugoročno zdravlje djece ako ste im dobar uzor", zaključio je doktor Bruce S. Rabin.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!