Zdravlje

Zdravlje

Rak testisa nije najčešći u muškaraca, ali pogađa mlađu populaciju

Samopregled je ključan kako bi se uočile promjene u obliku, veličini testisa ili kvržice. Dobra vijest je da je ovaj karcinom izlječiv ako se rano uoči

Ranim otkrivanjem rak testisa izlječiv je u 95 posto slučajeva, što ukazuje na važnost samopregleda. Iako ova vrsta raka čini samo jedan posto svih muških tumora, rak testisa je najčešći oblik raka od kojeg obolijevaju muškarci u dobi između 15. i 35. godine.

Istraživanja pokazuju da je učestalost raka testisa posljednjih godina u porastu, a u posljednjih 40 godina se udvostručila.

Korak bliže piluli za muškarce: Britanci će isprobati kontracepciju bez hormona

Rizici obolijevanja

Nije poznato zašto nastaje karcinom testisa no postoje određeni čimbenici koji mogu biti vezani uz njegovo pojavljivanje. Jedan od njih je svakako genetika.  Veća je vjerovatnost da će dobiti rak testisa oni kojima je netko u obitelji imao taj rak, kao i oni koji su imali nespušten testis prije rođenja (kriptorhizam).

Također je češća pojava ovog karcinoma u muškaraca koji boluju od Klinefelterovog sindroma (muškarci s viškom X kromosoma).

Shutterstock

Najčešći simptomi

Rak testisa u početku ne mora davati nikakve simptome. Kako se njegov promjer povećava moguće g je napipati pa je kvržica najčešće i prvi znak. Iako, treba imati na umu kako nije svaka kvržica znak karcinoma.

Bol ili nelagoda u području testisa, donjeg dijela trbuha ili leđa mogu biti znak da trebate otići na pregled. Treba obratiti pozornost i na promjene u veličini ili obliku testisa, a moguće je da će oboljeli osjetiti težinu ili neugodnost u skrotumu.

Boravak na društvenim mrežama povećava seksualne probleme

Ovo su samo neki od znakova koji mogu ukazivati na mogućnost oboljenja od raka testisa. Prepoznavanje simptoma je ključno jer rano otkrivanje raka testisa može značajno poboljšati šanse za učinkovito liječenje. Upravo zato je važno da muškarci budu svjesni značaja redovnog samopregleda testisa.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo