Psiha

Psiha

Boravak na društvenim mrežama povećava seksualne probleme

Shutterstock

Nova studija koju su proveli istraživači u Portugalu pridružuje se sve brojnijoj literaturi koja pokazuje da kako se korištenje društvenih medija, i interneta općenito, povećava, tako rastu i usamljenost, društvena izolacija i pogoršanje mentalnog zdravlja, što sve pridonosi seksualnim problemima.

Istraživači sa Sveučilišta u Lisabonu objedinili su podatke prikupljene iz četiri ranije studije. Konačni uzorak uključivao je 536 žena i 174 muškarca, u dobi od 18 do 70 godina, s prosječnom dobi od 24 godine. 

Žene koje su prijavile najviše korištenja društvenih medija bile su izložene povećanom riziku od problema s uzbuđenjem, slabog vaginalnog samopodmazivanja, poteškoća s orgazmom, seksualne boli, seksualnog nezadovoljstva i općeg seksualnog stresa.

Muškarci koji su rekli da su ovisni o društvenim medijima suočeni su s većim rizikom od smanjene želje, erektilne disfunkcije, poteškoća s orgazmom i ukupnog seksualnog nezadovoljstva.

Muškarci i žene koji su se najviše koristili društvenim mrežama nisu doživjeli potpuni seksualni kolaps, ali u usporedbi sa sudionicima studije koji su se oskudnije prepuštali, izvijestili su o općenito lošijem seksualnom funkcioniranju.

Shutterstock

Kako društvene mreže mogu naškoditi seksu?

Istraživači sugeriraju da Facebook i druge društvene mreže mogu ugroziti seksualno funkcioniranje povećanjem stresa i ugrožavanjem mentalnog zdravlja:

Psiholozi Sveučilišta u Michiganu slali su tekstualne poruke 82 studenta (50 žena, 32 muškarca) pet puta dnevno tijekom dva tjedna, s pitanjem: “Kako se sada osjećate?” i “Koliko se osjećate zadovoljni svojim životom?” Kako se korištenje Facebooka povećavalo, sudionici su se osjećali sve gore. Što su više koristili Facebook tijekom dva tjedna, to je više opadala njihova razina zadovoljstva životom. Interakcije licem u lice nisu dovele do toga.

Danski istraživači ispitali su emocionalno stanje 1095 redovitih korisnika Facebooka, a zatim su ih podijelili u dvije skupine. Jedan je nastavio koristiti stranicu bez ograničenja. Drugi se zakleo da ga neće tjedan dana. Naknadna anketa pokazala je da se oni koji su uzeli stanku više vole i da su zadovoljniji svojim životom.

Ovih 10 zdravstvenih stanja možete izliječiti seksom

Znanstvenici s California State University, Fullerton, ispitali su razinu stresa kod 555 studenata (238 žena, 317 muškaraca), a zatim su zamolili polovicu da se suzdrže od društvenih mreža tjedan dana. Nakon tih sedam dana obje su skupine ponovno ispitane. Apstinenti su prijavili značajno manji stres.

Druga skupina portugalskih istraživača ispitala je 548 portugalskih adolescenata i mladih odraslih u dobi od 16 do 26 godina, koristeći dvije standardne mjere usamljenosti. Kako se vrijeme provedeno na internetu povećavalo, tako je rasla i njihova usamljenost.

Zašto bi česta uporaba društvenih medija štetila seksu?

To nije jasno, ali evo što istraživači nagađaju:

Kako je Internet postao sveprisutan komunikacijski alat, neki su stručnjaci predviđali da će korisnici uživati u njihovoj novoj mogućnosti povezivanja s drugima. Ali komunikacija na društvenim mrežama lišena je stvarne ljudske interakcije i suptilnih, ali važnih znakova razgovora licem u lice.

Shutterstock

Korisnicima se društveni mediji mogu činiti hipnotičkima, ali otuđujućima. Što može objasniti zašto je opsesivno korištenje poznato kao “doom scrolling”.

Društvene mreže također potiču ljutnju (ako ne prikupimo dovoljan broj lajkova, ako neprestano gledamo u tuđe živote koji nam se čine bolji i zanimljiviji od naših, kada neuspješno pokušavamo dostići nerealne ideale ljepote…). Ljutnja je stresor koji nije dobar za seks.

Također, problem je i pretjerano naglašavanje sretnih događaja, a gledajući u tuđe radosti mnogi se često pitaju zašto njihov život nije tako ispunjen i sretan. To može potaknuti usamljenost, još jedan stresor koji je loš za seks.

Ova mješavina emocija može povećati usamljenost i tjeskobu te umanjiti zadovoljstvo životom, a sve to može ometati erotsku vezu i naštetiti ljubavnom životu.

Dodatna potvrda dolazi iz Općeg društvenog istraživanja (GSS), najvećeg i najopsežnijeg istraživanja stavova i ponašanja Amerikanaca u mnogim uvjerenjima i aktivnostima – uključujući seks. Istražitelji GSS-a intervjuirali su 9504 Amerikanca u dobi od 18 do 44 godine u periodu između 2000. i 2002. godine i ponovno od 2016. do 2018. Tijekom tih 16 godina, dok su društveni mediji postali svakodnevni dio života mnogih ljudi, muškarci koji su bili izvorno na Internetu u dobi od 18 do 24 godine izvijestili su o najvećem porastu celibata. Kod žena je također zabilježena povećana apstinencija.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo