Sastojak propolisa sprječava rast stanica raka prostate - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Sastojak propolisa sprječava rast stanica raka prostate

Prirodna sastojak dobiven iz košnica pčela uspjio je zaustaviti rast raka prostate u laboratorijskih miševa. Tako tvrde američki istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Chicagu koji su kombinirali tradicionalne metode istraživanja raka i suvremenu proteomiku.

Iz propolisa su izolirali sastojak zvan fenetilni ester kafeične kiseline (CAPE) kojim pčele “krpaju” pukotine u košnici. Propolis se stoljećima koristi kao prirodni lijek za mnoge bolesti i stanja, od upale grla do alergija, opekotina ili pak nekih vrsta raka.

Američki su stručnjaci ustanovili kako CAPE može zaustaviti rani razvoj raka prostate tako što sprječava sposobnost stanica tumora da detektiraju izvore hrane.

Ukupno šest tjedana terapije CAPE-om prepolovilo je volumen tumora napola, no jednom kada je liječenje prekinuto, tumor je nastavio rasti. Stručnjaci su ustanovili kako je ova sastavnica uspjela zaustaviti podjelu kancerogenih stanica, ali ih nije ubila.

“Ako miševe svakodnevno hranite CAPE-om, njihovi će tumori prestati rasti. Nakon nekoliko tjedana, ako prekinete liječenje, tumori će ponovno nastaviti rasti izvornom brzinom. Stoga, CAPE ne ubija rak, ali privremeno zaustavlja proliferaciju raka prostate”, objasnio je dr. Richard Jones, jedan od autora studije.

Ova sposobnost CAPE-a mogla bi se pokazati običavajućom u budućnosti kao nova metoda liječenja raka prostate uz kemoterapiju kojoj je cilj ubiti stanice raka. Stručnjaci ističu kako je potrebno provesti klinička istraživanja prije nego li se ova metoda pokaže učinkovitom za ljude.

Studija je objavljena u časopisu Cancer Prevention Research.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo