Sunce štiti muškarce od raka bubrega?

Muskarac, lijep, osmijeh, pozitiva, sreca

Muškarci s poslovima koji uključuju izloženost sunčevim zrakama pod manjim su rizikom od razvoja raka bubrega, nego muškarci koji su slabo izloženi sunčevoj svjetlosti, pokazala je nova studija.

Prethodne studije sugeriraju kako vitamin D, koje tijelo crpi iz sunčevih zraka, određenih namirnica i suplemenata, pomaže u sprječavanju nekih vrsta raka.  Vitamin D se metabolizira i najaktivniji je u bubrezima.

BubregNova je studija uključila 1,097 muškaraca i žena oboljelih od raka bubrega, te 1,476 zdravih osoba iz cijele Europe. Oni su odgovarali na pitanja o poslovnoj povijesti, te su pružali druge demografske informacije.

Muškarci koji su tijekom radnog vremena bili najizloženiji suncu imali su 24 do 38 posto manje šanse za razvoj raka bubrega. Ova povezanost posla i sunca s jedne strane, te raka bubrega s druge strane nije primijećena kod ženskih osoba.  

Rezultati pokazuju kako izloženost suncu utječe na rizik od obolijevanja od raka bubrega, no uzrok drugačijih rezultata kod muškaraca i žena nije poznat. Stručnjaci smatraju kako u pitanju mogu biti hormonalne razlike koje utječu na reakciju tijela na sunce – žene su sklonije upotrebi kreme sa SPF faktorom, dok muškarci češće rade na otvorenom bez majice.

Studija je objavljena u časopisu Cancer.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!