7 razloga zašto vam može kasniti menstruacija, a nemaju veze s trudnoćom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

7 razloga zašto vam može kasniti menstruacija, a nemaju veze s trudnoćom

Shutterstock

Kašnjenje ili izostanak menstruacije ne mora nužno značiti trudnoću, razlozi promjenjivih ciklusa mogu biti brojni.

Neke žene po mjesečnici mogu namjestiti sat, dok kod drugih mogu biti toliko neredovite da se pojave kao iznenađenje ili – se niti ne pojave. 

U životu je kašnjenje menstruacije normalno u samo dva slučaja – kod vrlo mladih djevojaka u pubertetu i na početku menopauze.

Može se reći da je normalno trajanje ciklusa kod većine žena 28 dana, ali ne smatra se problemomom ako se radi i razdoblju od 21-35 dana.

Osim puberteta, menopauze ili trudnoće, izostanak ili kašnjenje menstruacije može biti simptom određenih zdravstvenih problema. 

Genijalan trik nutricionistice kako svaki dan popiti dovoljnu količinu vode! Ako ne vjerujete, probajte

Ako niste sigurni što uzrokuje kašnjenje vaše menstruacije može znači, možda razlog pronađete u nastavku teksta.

Mogući razlozi za kašnjenje menstruacije 

1. Stres: I u ovom je slučaju stres često odgovoran za kašnjenje menstruacije jer može uzrokovati hormonalni disbalans te utjecati na rad dijela mozga koji pomaže pri regulaciji ciklusa. Također, stres može utjecati na gubitak kilograma ili nastanak drugih bolesti koje utječu na ciklus. 

2. Neprimjereno niska težina: Ovo je još jedan od potencijalnih razloga kašnjenja menstruacije, a osobe koje pate od bulimije i anoreksije mogu često doživjeti izostanak menstruacije. 

3. Pretilost: Baš kao i u prošlom slučaju, višak tjelesne mase može uzrokovati probleme s ciklusom, poput kašnjenja menstruacije. 

Ovaj (jeftin) prirodni sastojak fantastična je zamjena za omekšivač, a rublje će još bolje mirisati

4. Policistični jajnici: Bit sindroma policističnih jajnika je da nema ovulacije i da su zato menstrualni ciklusi neredoviti. 

5. Hormonalna terapija: Iako je hormonalan terapija ponekad idealna za regulaciju ciklusa, sam početak ili prestanak uzimanja terapije može utjecati na ovulaciju jer sadrže hormone progesteron i estrogen. Ponekad je potrebno i do 6 mjeseci da se ciklus ustabili. 

6. Kronične bolesti: Neka oboljenja, poput celijakije ili dijabetesa također mogu utjecati na iregularne cikluse ako se ne drže pod kontrolom. 

7. Problemi sa štitnjačom: Lijekovi na bazi hormona, poput onih za štitnjaču, steroida ili antipsihotika mogu utjecati na menstrualni ciklus. Problemi sa štitnjačom čest su uzrok problema jer se radi o organu koji regulira metabolizam. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo