Zdravlje

Zdravlje

Čukljevi muče mnoge žene, pa i Victoriju Beckham! Spriječite ih u ova 4 koraka

BAKOUNINE / Shutterstock.com

Filmske dive kao i osobe iz svijeta mode kao npr. Sarah Jessica Parker i Victoria Beckham su “digle bijelu zastavu” nakon što su ih liječnici upozorili da odustanu od visokih peta.

Sarah Jessica Parker rekla je da su godine hodanja u štiklama po New Yorku trajno oštetile njezine noge. Nakon što je prije par godina operirala deformaciju palčane kosti (Halux valgus) uzrokovanu učestalim nošenjem visokih peta, ova 51-godišnja glumica danas visoke potpetice nosi samo na crvenom tepihu.

Odabir obuće modelira vaša stopala i zdravlje

Svakako nije za zanemariti niti izraženi venski crtež njezinih stopala koji je sigurno uzrokovan smanjenom cirkulacijom koju prouzrokuje nepravilan položaj stopala za vrijeme nošenja visokih potpetica.

Kako spriječiti prednju deformaciju stopala – haluks valgus?

1. Nosite visoke potpetice s platformom kako bi visina pete bila maksimalno 5 cm. I dalje ćete dobiti efekt povišenih potpetica, a vaše stopalo neće bespotrebno trpjeti.

2. Izbjegavajte svakodnevno nošenje visokih peta i uskih cipela. Ukoliko na posao nosite ovakvu vrstu obuće, imajte uvijek sa sobom rezervnu široku prostranu obuću kako biste se mogli preobuti. Primjerice, rezervni par udobnih cipela s mekim savitljivim đonom u uredu ili autu može biti od velike pomoći.

3. Nosite odgovarajuće ortopedske uloške u svakoj prilici. Ukoliko nemate ortopedske uloške koji su adekvatni za vaše stopalo preporuča se posjetiti specijalista ortopeda i konzultirati se koji su ulošci najbolji za očuvanje vaših stopala.

4. Vježbajte jačanje mišića stopala. Prilikom konzultacija u vezi adekvatnih ortopedskih uložaka, zatražite vašeg specijalista ortopeda savjet te smjernice za vježbanje jačanja mišića stopala.

Ni Victoria Beckham više ne nosi potpetice: što one čine vašem tijelu?

Foto: Liam Goodner/Shutterstock.com, BAKOUNINE/Shutterstock.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo