Zdravlje

Zdravlje

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice: vrijeme je da krenemo dalje

Prekriži rak vrata maternice
Znate li po čemu je rak vrata maternice jedinstven? Za ovu vrstu karcinoma točno znamo što moramo učiniti kako bismo spriječili gotovo svaki slučaj bolesti. Jasno je utvrđeno kako populacijski organizirani programi probira mogu spriječiti i do 80 posto slučajeva raka vrata maternice.

Osim toga, danas su dostupna cjepiva protiv humanog papiloma virusa (HPV) koja su vrlo učinkovita u sprečavanju infekcije tipovima HPV-a 16 i 18. Oni su zajedno odgovorni za 7 od 10 slučajeva raka vrata maternice. Stoga, kombinacija ta dva pristupa unutar sveobuhvatnih programa prevencije raka vrata maternice daje nam mogućnost za sprečavanje oko 95 posto slučajeva. Ne postoji druga vrsta karcinoma ili bilo koje druge ozbiljne bolesti, kod koje bismo mogli postići takav značajni učinak.

kZašto onda, iako imamo ovaj iznimni potencijal, 60.000 žena diljem Europe razvije, a 30.000 umre od raka vrata maternice svake godine? U Hrvatskoj godišnje oko 400 žena razvije rak vrata maternice, a više od 100 ih umire od ove bolesti koja se može spriječiti.

Jedan od razloga je činjenica da mnoge žene nisu svjesne što je potrebno učiniti kako bi spriječile rak vrata maternice. Kao rezultat toga, one ne koriste programe tamo gdje su dostupni i ne zagovaraju provedbu tih programa, tamo gdje oni ne postoje. Drugi razlog je da mnogi političari nisu svjesni zdravstvene i ekonomske koristi koju će ovi programi doprinijeti zemljama za koje rade, i stoga ne daju prioritet njihovoj provedbi.

Jasno je da je jedan od prioriteta u borbi protiv raka vrata maternice osigurati europskoj javnosti i političarima da u potpunosti razumiju prednosti populacijskih organiziranih programa prevencije raka vrata maternice.

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice je prvi put pokrenut u siječnju 2007. s ciljem rješavanja ovog problema i podizanja svijesti o spomenutom karcinomu kao sredstvu kojim ga se može spriječiti. Od tada se Tjedan prevencije održava svake godine te nastavlja rasti na 240 događanja. Ona se, tijekom siječnja, održavaju u 26 europskih zemalja. Izvješća o svakom od Europskih tjedana prevencije raka vrata maternice dostupna su na internet stranici ECCA-e na www.ECCA.info.

 kkk

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo