Zdravlje

Zdravlje

Hipertenzija, insomnija, depresija – samo neka od stanja koje uzrokuje seksualno napastovanje

Shutterstock

Nakon proučavanja 300 žena koje su napastovane, znanstvenici su otkrili da ono uvelike ne samo na psihičko, već i na fizičko zdravlje.

Rezultati istraživanja su nedavno objavljeni u magazinu American Medical Association. Jedna od pet žena je prema statistikama doživjela neki oblik seksualnog zlostavljanja, jedna od pet je silovana dok čak 75 njih doživi zlostavljanje na poslu. 

Žene koje su ispitane pozvane su kako bi se provjerilo zdravlje njihova srca, a ispostavilo se da je kod žena koje su doživjele zlostavljanje duplo veća šansa da će patiti od insomnije i hipertenzije, a tri puta više da će patiti od depresije. 

“Kada se radi o seksualnom zlostavljanju ili napadu, naša je studija dokazala da to iskustvo može imati veliki negativni utjecaj na zdravlje žene – mentalno i fizičko”, napominje voditelj studije dr. Rebecca Thurston, profesorica psihijatrije. “Ovo je stanje koje se mora urgentno rješavati, ne samo u smislu liječenja nego prevencije”, dodala je. 

Jačanje imuniteta – stručnjaci otkrivaju na što sve morate paziti

Od 300 ispitanica, 19 posto je prijavilo zlostavljanje na poslu, 22 posto je doživjelo napastovanje, a 10 posto njih i jedno i drugo. Ispostavilo se da su žrtve ovakvog napada često fakultetski obrazovane ali imaju financijskih problema.

Što se tiče zdravlja, rezultati upućuju na to da im prijeti rizik od razvoja hipertenzije, visokog krvnog tlaka, nesanice i anksioznost i depresije

“Do danas se znalo da zlostavljanje itekako utječe na život žene, ali tek je sad jadno kakve posljedice može ostaviti na zdravlje žene.”, zaključila je dr. Thurston.  A. A.

Psihički ste umorni i dosta vam je svega? Imamo 6 ideja kako si pomoći

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo