Zdravlje

Zdravlje

Jedite kao Grci i spriječite razvoj raka dojke

Foto: shutterstock

Za mediteransku prehranu se vjeruje kako štiti srce, sprječava razvoj Alzheimerove bolesti, umanjuje depresije te je alat za dugotrajan i zdrav život. Danas znanstvenici poručuju ako se držite plana ove prehrane, možete spriječiti razvoj raka dojke.

Za ovu vrstu prehrane se vjeruje kako štiti srce, sprječava razvoj Alzheimerove bolesti, umanjuje depresije te je alat za dugotrajan i zdrav život. Danas znanstvenici poručuju kako mediteranska prehrana (Pucajte od zdravlja uz mediteransku prehranu) može spriječiti razvoj raka dojke.

Mediteranska prehrana se sastoji od svježeg voća i povrća, a tu su i žitarice, proizvodi od žitarica, nemasno meso, riba i morski plodovi, mlijeko i proizvodi od mlijeka, orašasti plodovi i mahunarke te puno, puno maslinova ulja.

Rezultati nove studije potvrđuju kako je prehrana bogata maslinovim uljem povezana sa manjim rizikom od razvoja raka dojke, a Španjolke koje su pratile zadanu prehranu smanjile su rizik za čak 68 posto, u usporedbi sa ženama koje su pratile plan prehrane sa malo masnoće.

Istraživači su okupili 4,282 žena, starosne dobi od 60 do 80 godina koje su bile u rizičnoj skupini za razvoj kardiovaskularnih oboljenja. Dodijeljeni su im planovi prehrane, a u prvoj skupini je bila mediteranska s puno maslinova ulja, u drugoj mediteranska s većim udjelom orašastih plodova, te kao posljednja kontrolna prehrana gdje su bile savjetovane da smanje unos masnoća.

Rezultati su pokazali kako su šanse za obolijevanje od malignog raka dojke smanjene za 68 posto kod žena iz prve skupine, što se nije dogodilo kod onih ih treće skupine, prenosi dailymail.co.uk

Iako znanstvenici ne mogu potvrditi radi li se samo o posljedicama mediteranske dijete ili je sve zbog većeg unosu maslinova ulja u organizam, voditelj studije, dr. Miguel Martinez-Gonzalez sa sveučilišta Navarra kaže: ” Rezultati ove studije potvrđuju dobrobiti mediteranske prehrane sa većim udjelom maslinova ulja u prevenciji raka dojke” te navodi kako je ipak potrebno obaviti još dugotrajnijih studija, no ističe kako mediteranska prehrana koja se bazira na biljkama, ribi i maslinovom ulju, uvelike pomaže smanjenju rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Znate li da orah čuva zdravlje srca i štiti od stresa?

Narodna medicina: 10 ljekovitih namirnica koje svi imamo u kuhinji

Foto: Shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo