Zdravlje

Zdravlje

Jeste li znali da menopauza ima više od 40 simptoma? Provjerite što još ne znate u novoj društvenoj igri

Zaboravite Čovječe ne ljuti se ili Monopoly. Društvena igra godine koju trebate igrati govori o menopauzi.

Prvi put, preko 40 simptoma menopauze čini osnovu jedinstvene društvene igre koja potiče na razmišljanje. Društvenu igru Menopauza osmislio je brend za žensko intimno zdravlje Intimina u suradnji s ginekologinjom dr. Susannom Unsworth kako bi se potaknuli razgovori o menopauzi i razbili tabui povezani s ovim osjetljivim životnim razdobljem žena.

Društvena igra za sve uzraste potaknut će igrače da odgovaraju na pitanja o menopauzi kako bi završili igru i došli do cilja. Koristeći figurice u obliku maternice, igrači se mogu naizmjenično kretati po ploči za igru, koja pokazuje promjene u razini estrogena tijekom menopauze. Kartice s pitanjima referiraju se na različite simptome, te daju odgovore i objašnjenja koji omogućavaju igračima da uče kroz igru.

Ova društvena igra inspirirana je novim istraživanjem koje pokazuje da više od jedne od deset (12%) odraslih osoba nije sigurno da zna što je menopauza. Kada su u pitanju samo muškarci, taj broj je skočio na gotovo jedan od pet (17%) osoba. Dodatno, više od trećine (34%) ispitanika reklo je da nisu sigurni znaju li što je perimenopauza.

Istraživanje brenda Intimina također je pokazalo da je broj simptoma povezanih s menopauzom uvelike podcijenjen. Ispitanici su smatrali da postoji 11 simptoma menopauze, no ustvari ih je više od 40. Iznenađujuće, više od jednog od deset (13%) ispitanih muškaraca nije znalo da menopauza ima simptome.

Nedostatak znanja o menopauzi pokazuje i podatak da četvrtina (25%) ispitanika vjeruje da žene uzimaju lijekove za otapanje neiskorištenih jajnih stanica nakon menopauze. Jedna od sedam (14%) osoba misli da seksualni odnos nije moguć tijekom menopauze.

Dokazano je da osobe koje prolaze kroz menopauzu trebaju više podrške na radnom mjestu. 

Dunja Kokotović, Global Brand Manager brenda Intimina objašnjava:

Menopauza pogađa otprilike polovicu stanovništva, ali nedostatak odgovarajuće edukacije i otvorenog dijaloga dovodi do dezinformacija i nedostatka osjetljivosti prema onima koji je proživljavaju. Naše istraživanje pokazalo je da je samo 13% učilo o menopauzi u školi te su inicijative o edukaciji o menopauzi na radnom mjestu itekako potrebne. Zato smo kreirali društvenu igru Menopauza, koja ne samo da uči igrače o menopauzi, već i potiče razgovore u svakodnevnom okruženju.

Dr. Susanna Unsworth, ginekologinja, dodaje:

Postoji mnogo nerazumijevanja o menopauzi i njezinim simptomima kod muškaraca i kod žena. Drago mi je što je Intimina kreirala društvenu igru Menopauza kao način podizanja svijesti o nevjerojatno zanemarenom i pogrešno shvaćenom životnom procesu. Zato se veselim novim razgovorima o menopauzi u budućnosti.

Šest simptoma mioma maternice, a neke nikada ne bi povezali s ovim problemom

Ordinacija.hr

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo