Zdravlje

Zdravlje

Kada je vrijeme za novu trudnoću nakon spontanog pobačaja?

Shutterstock

Ako ste doživjeli spontani pobačaj, možda se pitate kada je pravo vrijeme za novi pokušaj… Evo što kažu stručnjaci.

Ako je vaša mjesečnica bila redovna prije ovog događaja, ona bi se trebala i vratiti nakon četiri do šest tjedana nakon pobačaja. Nakon toga možete očekivati da ćete ostati trudni ako ne koristite zaštitu, a moguće i u prvom ciklusu nakon spontanog pobačaja. Ponekad to može trajati malo dulje, svaki slučaj je poseban. O tome kada ste vi spremni za novu trudnoću, sami i najbolje znate.

“Najbolje je razmišljati na način da koliko je tjedana prethodna neuspjela trudnoća trajala, toliko bi trebalo napraviti pauzu. Pod uvjetom da je žena zdrava, da nema nekih dodatnih otegotnih okolnosti, nereguliranih stanja, kao što su poremećeni rad štitnjače, neke ne sanirane upale, itd. Bilo kakva kronična bolest bi se trebala dovesti u stabilno stanje prije nego ponovo krenete u trudnoću.”, navodi Matilda Mladinić, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije.

Što je endometrioza? Liječnik otkriva simptome i načine liječenja ovog bolnog stanja

Što napraviti ako ste spremni pokušati ponovo?

Jednom kad osjetite da ste spremni i da se osjećate dobro, razgovarajte s liječnikom, napominje Mladinić te ističe kako to treba biti liječnik koji ima uvid u vaše zdravstveno stanje. Savjet liječnika će ovisiti o vašem stanju i okolnostima. Na primjer, ako ste imali jedan spontani pobačaj, liječnik će možda rado dati suglasnost za ponovnu trudnoću, ali ako se on ponovio nekoliko puta, možda će zahtijevati da napravite određene testove kako bi se utvrdilo da li postoje neki koraci koji mogu spriječiti da se to ponovo dogodi.

Postoji nekoliko stanja koja mogu utjecati na ponavljanje spontanog pobačaja, a prema pisanju klinike Cleveland, tu su abnormalnosti maternice, godine, pušenje cigareta u trudnoći, i još mnogo njih. Kako biste bili sigurni da pobačaj nije uzrokovan nečim drugim, najbolje je razgovarati s liječnikom. Osim djetetovog, i vaše je zdravlje na prvom mjestu.

Kako ne strahovati od ponavljanja spontanog pobačaja?

“Teško ili nikako. Uvijek postoji strah, ali od straha nema velike koristi. Bitno je znati razlog zašto se to dogodilo, kako je ta neuspješna trudnoća završila, pristup medicinskog osoblja ,liječnika koji na kraju ženi  i objasni zašto se to dogodilo, te pristupa idućim potencijalnim trudnoćama: ima li razloga, opravdanog ili ne, za strah. Iskreno, nikad nemamo dokaz da će trudnoća koja uredno počne, uredno teći i završiti porodom donešenog živog i zdravog djeteta, ali u svemu treba biti pozitivan, držati se uputa svog ginekologa, pokušati i sa svoje strane doprinijeti  iznošenju uredne trudnoće.”, zaključila je dr. Mladinić. 

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo