Zdravlje

Zdravlje

Mirna Maras Batinić: Odstranila sam štitnjaču i već tri godine tablete su moja ‘umjetna štitnjača’

Mirna Maras/foto: Mario Poje

Poznata TV voditeljica Mirna Maras Batinić, na žalost, je i sama upoznala sve probleme koje može uzrokovati štitnjača, pa iako ju je liječila od rane mladosti, nakon druge trudnoće, kada su se problemi samo pogoršali, prema savjetu čak petorice liječnika morala ju je odstraniti.

Kako se danas brine o svom zdravlju i što ju je bolest naučila, otkriva u razgovoru.

Koji su simptomi otkrili da nešto nije u redu sa zdravljem i kako ste pomislili da se radi o štitnjači?

Moji problem sa štitnjačom počeli su kada sam imala 20 godina, imala sam i genetsku predispoziciju pa se to moglo i očekivati. Strašno sam gubila na tjelesnoj težini iako sam se normalno hranila. Mama me odvela na pregled koji je pokazao da imam hipertireozu i čvoriće. Bila sam tri godine na terapiji i to se uspjelo normalizirati. Bila sam dobro do druge trudnoće, kada su hormoni opet počeli divljati, a čvorići su jako rasli i već su mi smetali u svakodnevnom životu. Dobila sam pet mišljenja da bi bilo najbolje u neko dogledno vrijeme štitnjaču ukloniti. Tako sam i učinila, godinu dana nakon drugog poroda podvrgnula sam se operativnom zahvatu u Vinogradskoj kod dr. Pegana, kojem i ovim putem zahvaljujem na stručnosti. Zahvala i kompletnom odjelu, svi su bili divni.

Jesu li se bolesti štitnjače već pojavile u vašoj obitelji?

Sve žene u mojoj obitelji, a i neki muškarci imaju problema. Sestrična koja je mlađa od mene dobila je karcinom, ali sve je prošlo dobro, otkriven je na vrijeme.

Jeste li imali problema u trudnoći ili nakon?

U prvoj nisam imala problema, ali u drugoj jesam. Nisam toliko osjećala neke konkretne probleme, ali nalazi su bili takvi da je trebalo redovito sve kontrolirati.

Kako ste se osjećali kada su vam liječnici savjetovali da bi trebalo organ odstraniti?

Inače sam osoba koja ne radi dramu pa je tako bilo i kad sam čula ovu vijest od doktora. Nema razloga da sumnjam u njihovo mišljenje.

Kako ste se zdravstveno osjećali nakon operacije, je li sve proteklo bez ikakvih problema?

S obzirom na operativni zahvat koji sam prošla, osjećala sam se dobro. Osim grlobolje i promuklosti koja je brzo prošla, nisam imala nekih većih problema. Najveći je izazov bio pogoditi hormonsku terapiju koja će odgovarati mom organizmu, ali i to smo s vremenom svladali.

Bolesna štitnjača, policistični jajnici… Kada pomoć potražiti i kod nutricionista?

Kako je živjeti bez štitnjače, je li se život puno promijenio, morate li svakodnevno piti lijekove i čemu oni služe?

Sad sam se već privikla na sve to, još malo i bit će tri godine od operacije. Tablete pijem svaki dan natašte, zapravo bez njih više ne mogu, one su moja “umjetna štitnjača” i reguliraju puno toga u organizmu i zato je važno da terapija odgovara organizmu kako bi sve radilo kako treba.

Postoje li stvari bez kojih danas morate, kako ste se navikli na promjene? Pazite li na prehranu, smijete li vježbati?

Iako bih trebala paziti na prehranu i vježbati, ne mogu reći da se toga u potpunosti držim. No sada se osjećam dobro, a to je najvažnije.

Što vas je naučila bolest?

Srećom, ne radi se o težoj bolesti, ipak, ono što je važno jest slušati svoje tijelo i, ako osjetimo neki alarm, bilo kakve promjene, važno je odmah reagirati.

Morate li kontrolirati zdravlje češće nakon tih problema?

Da, češće nego je to bilo prije operacije moram kontrolirati hormone. Ovisno o nalazu, terapija ili ostaje ista ili je doktor prilagodi. I tako u krug.

Sve o bolestima štitnjače, karcinomima štitnjače, kako se hraniti i kako prgledati štitnjaču čitajte sutra u prilogu Štitnjača u prodaji uz Večernji list.

Bol u vratu, pojačano znojenje, opadanje kose… Je li doista kriva štitnjača? Ovo je 8 najčešćih mitova

Foto: Mario Poje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo