Zdravlje

Zdravlje

Mjesec je zaštite žena od seksualnog napada: Što morate znati o ovom problemu

Shutterstock

Jedan od tri žene doživi seksualno zlostavljanje koje uključuje fizički kontakt, javlja Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC).

Prema službenim statistikama Ministarstva unutarnjih poslova RH zamjećuje se godinama da ne dolazi do znatnijeg povećanja, ali ni smanjenja broja prijava kaznenih dijela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa. Prijavljeno je 461 do 761 slučaja. Od 2010. do 2020. godine prijavljeno je 6 625 kaznenih djela seksualnog nasilja. Od čega su najčešće bludne radnje i silovanje. Više od 90 posto žrtava obiteljskog nasilja  su žene, a ako govorimo o žrtvama silovanja najčešće se radi o mlađim osobama od 19 -30 godina (43 posto) te malodobnim osobama, dok kad govorimo o obiteljskom nasilju žrtve su odrasle žene.

Ipak, veliki broj slučajeva se niti ne prijavljuje pa je stvarna brojka vjerojatno drugačija.

Kako bi spriječili seksualne napade i istaknuli koliko takvih zločina ima, 1970-te godine su aktivisti pokrenuli Mjesec svjesnosti o seksualnim napadima kada se stručnjaci okupljaju kako bi pojasnili svima koliko posljedica seksualno zlostavljanje ostavlja na sve nas.

Pričaju li žene stvarno više od muškaraca? I tko je u pravu?

Iako se na kalendarima nalazi dekadama, ljudi i dalje ne shvaćaju težinu situacije

„Još postoje „rupe“ razumijevanju javnosti koliko je zlostavljanje prošireno i kako je svuda oko nas“, ističe Laura Palumbo, direktor komunikacija u National Sexual Violence Resource Center (NSVRC),

Jedan je aspekt seksualnog nasilja posebno teško probavljiv, a to je činjenica da se ono često događa od strane osobe koju poznajemo. Zlostavljač može biti član obitelji, prijatelj, suradnik pa čak i partner, kaže Palumbo te dodaje kako je teško prihvatiti da osoba koju poznajemo može biti sposobna za tako nešto.

Ovaj mjesec se obilježava kako bi se širile ovakve informacije ali i o bilo kojem obliku seksualnog zlostavljanja. Aktivnosti poput snimanja filmova, poetskih okupljanja, predavanje pomažu da se o ovom problemu govori i da se pruži podrška žrtvama. Mnogi u ovom mjesecu odluče nositi odjeću boje petroleja jer je povezana sa svjesnošću o seksualnim napadima.

Koliko god je važno obilježavati ovaj mjesec, aktivnosti bi se treba nastavljati kroz cijelu godinu, smatra Alexandra Zeitz-Moskin, direktorica udruge protiv zlostavljanja u New Yorku.

Trenutna kampanja ima dva važna cilja, jedan je da žrtve nasilja imaju sve potrebne izvore informacija, a drugi je da se spriječi sam čin seksualnog zlostavljanja.

“Ako osobe koje seksualni napad počine ne držimo za krivce i ne promijenimo kulturu naših zemalja, tada ovo postaje začarani krug i sve će više osoba stradati. Nadam se da će ove poruke jasno dati do znanja da takve situacije ne prihvaćamo kao nešto što se događa“ zaključuje Palumbo.

10 znakova koji otkrivaju da ste pod jakim stresom

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo