Zdravlje

Zdravlje

Moždani udar teže pogađa žene nego muškarce! Provjerite vlastiti rizik

Shutterstock

Zdravstveno-edukativna akcija “Dan crvenih haljina” održava se drugu godinu u gradu Zagrebu.

Cilj akcije je podizanje razine svijesti o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara kod žena, kao i mjerama prevencije i liječenja ove bolesti.

Potaknuti poražavajućim podacima koji pokazuju da je moždani udar treći vodeći uzročnik smrti kod žena, dok je u muškaraca na petome mjestu, u sklopu akcije će se organizirati i niz javnih nastupa stručnjaka s ciljem podizanja svijesti o mogućnostima prevencije moždanog udara u žena. Tako će se u sklopu „Dana crvenih haljina“ u srijedu, 5. veljače na Cvjetnom trgu s početkom u 11 sati prvi put održati javnozdravstvena – preventivna akcija, dok će se u petak, 7. veljače, s početkom u 12.00 sati održati prvi stručni skup na temu „Žene i moždani udar“ u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

Ovo je 5 najčešćih simptoma moždanog udara! Prepoznajte ih i reagirajte unutar tri sata

Moždani udar sve je učestaliji javnozdravstveni problem koji u velikoj mjeri pogađa žensku populaciju, koja ujedno ima nešto lošiji ishod od muškaraca. Stoga je izuzetno važno saznati svoj rizik za razvoj moždanog udara, znati prepoznati simptome te na vrijeme započeti odgovarajuće mjere prevencije. I u narednim godinama bit ćemo ustrajni u organizaciji ove akcije kako bismo potaknuli žene na brigu o vlastitom zdravlju te prevencijom smanjili postotak moždanih udara u žena, naglasio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

„Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke te je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara. Većina moždanih udara može se prevenirati zdravim načinom života te liječenjem prisutnih čimbenika, koje je pak potrebno unaprijed prepoznati“, izjavila je prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, dr. med., predsjednica Hrvatskog neurološkog društva.

„Prema informacijama organizatora u srijedu, 5. veljače u sklopu zdravstveno-edukativne akcije na Cvjetnom trgu s početkom u 11 sati žene će imati priliku razgovarati o specifičnostima moždanog udara kod žena te se savjetovati s liječnicima specijalistima neurologije, ispunjavanjem upitnika moći će provjeriti smetnje gutanja te vlastiti rizik za nastanak moždanog udara, izmjeriti tlak i šećer u krvi te provjeriti čimbenike zgrušavanja krvi“, istaknula je Mirela Šentija Knežević, univ. spec. admin. urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Svečano obilježavanje „Dana crvenih haljina“ održat će se prvi petak u veljači, 7. veljače, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog kada će zvijezde večeri biti žene koje su preživjele moždani udar. One će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera, dok će akciju na društvenim mrežama obilježavati hashtag #nosicrveno.

Vjerujemo da će naši sugrađani u cijeloj Hrvatskoj u što većem broju podržati ovu hvalevrijednu javnozdravstveno – preventivnu akciju Dan crvenih haljina, naglasila je prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, dr. med., predsjednica Hrvatskog neurološkog društva.

U petak, 7. veljače, s početkom u 18.30 sati osvijetlit će se i zagrebačke fontane natpisom #nosicrveno.

Znate li svoju krvnu grupu? Neke su podložnije demenciji, moždanom udaru i drugima bolestima

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo